E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32826
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības uz invaliditātes pensiju ir ne agrāk kā sešus mēnešus pirms tās pieprasīšanas

J
jautā:
01. jūnijā, 2024
Gunārs

Labdien! Pēc nelaimes gadījuma esmu invalīds jau gandrīz trīs gadus. Uz vienu gadu piešķīra 1. grupu, lai gan slimnīcas profesionāļi teica, ka es nekad nestaigāšu. Tagad esmu pieteicies invaliditātes pensijas pagarināšanai un kopšanas pabalstam. Par kādu periodu var tikt saņemti minētie pabalsti? Vai par esošo periodu, kad ir noteikta atkārtota invaliditāte? Vai tomēr arī par iepriekšējiem mēnešiem, kad netika iesniegti attiecīgie dokumenti? Saprotu, ka neesmu laikus iesniedzis dokumentus, tāpēc šāds jautājums. Teorētiski esmu vainīgs, bet praktiski esmu invalīds ar smagiem muguras bojājumiem un nopietniem kustību traucējumiem.

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt invaliditātes pensiju ir apdrošinātai personai, ja tā nav sasniegusi likumā noteikto pensijas vecumu un ir atzīta par personu ar invaliditāti. Invaliditātes pensiju piešķir uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) noteikto invaliditātes laiku. 

Invaliditātes pensija jāpieprasa no invaliditātes noteikšanas dienas. Ja iesniegums ir iesniegts vēlāk, tiesības uz pensiju ir ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas. 

No jūsu situācijas izklāsta secināms, ka jums jau bija piešķirta invaliditātes pensija, taču nav saprotams, vai arī pēc gada, uz kuru bija noteikta invaliditāte, ir bijusi atkārtota VDEĀVK ekspertīze un kāds ir tās lēmums. 

Informāciju par invaliditātes noteikšanu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) iesniedz elektroniski. 

Lai uzzinātu, par kādu periodu jums izmaksās invaliditātes pensiju, ja tiesības uz to ir paredzētas, jums jāvēršas VSAA. Attālinātās saziņas iespējas: e-pasta adrese konsultacijas@vsaa.gov.lv; tālruņa numurs 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas