E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32789
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Kam jānozāģē nokaltušie koki

J
jautā:
27. maijā, 2024
Kaspars

Daudzdzīvokļu māja atrodas Siguldas novadā. Zeme pieder pašvaldībai. Dzīvokļu īpašnieki maksā nomas maksu. Teritorijā ir nokaltuši koki. Kam tie ir jānozāģē un jāsedz izmaksas? Vai tas ir jādara mājas iedzīvotājiem, kas zemi nomā, vai pašvaldībai, kam zeme pieder? 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Matīss Rostoks, zvērināts advokāts

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tajā skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums.  

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants plašāk raksturo dzīvokļa īpašnieka pienākumus, kuros ietilpst arī dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu segšana.  

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. pants nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas obligāti veicamās darbības, tostarp zemesgabala uzturēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes. 

Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas uzdevumu var uzdot arī pārvaldniekam. Uzdoto darbību izpildē pārvaldnieks attiecībās ar dzīvojamās mājas īpašnieku kļūst par pakalpojumu sniedzēju. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.  

Uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt šā uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 7. pantā tiek noteikts, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi ir maksājumi par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu, kas ietver obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības, ar to saistītie nepieciešamie izdevumi, ja uzdotās pārvaldīšanas darbības nodrošina pārvaldnieks kā pakalpojuma sniedzējs, kā arī atlīdzība par pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā. 

Sakarā ar to, ka daudzdzīvokļu māja atrodas Siguldas novadā, spēkā ir saistošie noteikumi par Siguldas novada teritoriju kopšanu un būvju uzturēšanu, kuru 3. punkts noteic, ka nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas kopšanu un uzturēšanu nodrošina:  

  • nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs; 
  • daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldītājs (mājas īpašnieks vai pārvaldnieks, ja noteikumos paredzētās pārvaldīšanas darbības uzdots veikt pārvaldniekam).

Attiecīgi, ievērojot iepriekšminēto, teritorijā nokaltušie koki jānozāģē, kā arī izdevumi jāsedz mājas īpašniekam vai pārvaldniekam, atkarībā no tā, kam ir uzdots veikt šīs dzīvojamās mājas pārvaldīšanas obligāti veicamās darbības. 

Turklāt saistībā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 309 “Noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža” ir jāraksta iesniegums pašvaldībai, lūdzot atļauju par sakaltušo koku novākšanu, kā arī šajos noteikumos ir minēts, ka zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā netiek noteikta, cērtot nokaltušu koku. 

Lai iegūtu papildu informāciju, jāsazinās ar Siguldas novada pašvaldību. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas