E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32691
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesu izpildītājs nelemj par to, vai parādniekam saglabājami pārmaksātie nodokļi

J
jautā:
18. maijā, 2024
Roberts

Labdien! Šobrīd jau no janvāra esmu bez ienākumiem, ar trūcīgās personas statusu. Man bija izveidojusies nodokļu pārmaksa 500 eiro apmērā. Lūdzu tiesu izpildītāju neaiztikt šos līdzekļus, uzrādot viņam VSAA izziņas par to, ka man vispār nav ienākumu. Mans lūgums tika noraidīts. Vai tiesu izpildītājs drīkst tā rīkoties, atstājot cilvēku bez iztikas līdzekļiem? 

A
atbild:
29. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesu izpildītāja rīcību ieturējumu veikšanā nosaka Civilprocesa likums. Praksē tiesu izpildītājs izpilda gan likuma, gan kreditora pieteikumā par tiesas nolēmuma izpildi norādītās prasības. Viņš pats nav tiesīgs izlemt, kādas summas ieturēt vai saglabāt.  

Jūsu situācijā piedziņas vēršana uz nodokļu pārmaksu ir pamatota ar Civilprocesa likuma 599. panta nosacījumiem. Tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz šiem naudas līdzekļiem kā uz naudu, kas parādniekam pienākas no trešajām personām, jo to kā vienu no ieturējumu veidiem savā pieteikumā ir norādījis kreditors. 

Lai situāciju turpmāk mainītu, iesakām jums lūgt tiesu izpildītāju vērsties pie kreditora un pārskatīt piedziņas veidus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas