E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32681
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma atsavināšana

J
jautā:
17. maijā, 2024
oksana

Labdien! Mūsu mājā ir 120 dzīvokļu. Pirms pieciem gadiem tika savākti paraksti par autostāvvietu izvietošanu. Tagad, 2024. gadā, esam sākuši ierīkot autostāvvietu. Vietu stāvvietā vēlas iegūt 50 iedzīvotāju, bet ir tikai 40 vietu. Mājas vecākā apgalvo, ka autostāvvietu saņems izlozes veidā vai tikai tie, kuri samaksās. Pēc zemes atsavināšanas autostāvvieta būs privāta un nostiprināta katram iedzīvotājam, kurš par to samaksāja. Tas it kā esot atļauts. Lūdzam skaidrojumu vai zeme, kas būs atsavināta, būs dalāmā? Kas notiks ar tiem desmit iedzīvotājiem, kuri nesaņems vietu autostāvvietā? Ja dzīvoklis tiks pārdots citai personai, kādas būs viņas tiesības uz stāvvietu? Paldies! 

A
atbild:
29. maijā, 2024

Jautājumā par kopīpašuma atsavināšanu paskaidrojams, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otro daļu vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu). Lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 1. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalsotu visi dzīvokļu īpašnieki. 

Par autostāvvietu ierīkošanu un auto novietošanas vietu piešķiršanu paskaidrojams, ka arī šajā gadījumā (ja autostāvvietas netiek atsavinātas) lēmums par autostāvvietu izveidi un (šobrīd vēl) kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā ir pieņemams dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, tas ir, vienojoties par veidu, kādā noteiks tos dzīvokļu īpašniekus, kuriem vieta autostāvvietā tiks piešķirta (izlozē, izsolē vai citā ceļā). Tie desmit īpašnieki, kuri nesaņems tiesības uz autostāvvietu, tās nevarēs izmantot, un viņiem būs jāmeklē citas (alternatīvas) auto novietošanas vietas.  

No jautājumā sniegtās informācijas par īpašumtiesību izmantošanu pēc atsavināšanas ir noprotams, ka tiks izveidots atsevišķs īpašums (nodalīts zemesgabals), kuru var sadalīt atsevišķās auto novietnēs (ja to pieļauj teritorijas plānojums un attiecīgās pašvaldības saistošie noteikumi). Tāpat zemesgabals var būt nedalīts, un tā īpašnieki (kopīpašnieki) var slēgt līgumu par kopīpašuma izmantošanas kārtību, paredzot, kuram īpašniekam būs atļauts novietot auto kādā no iezīmētajām stāvvietām. Ja zemesgabalu atdalīs kā atsevišķu īpašumu (atsevišķs zemesgrāmatas nodalījums), tad tā izlietošana nebūs saistīta ar dzīvokļa īpašumu un dzīvokļa atsavināšanas (pārdošanas) gadījumā autostāvvietas īpašumtiesības netiks ietekmētas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas