E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32641
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā padomju laika māju nodot ekspluatācijā

J
jautā:
13. maijā, 2024
Ilva

Labdien! Jautājums par būves nodošanu ekspluatācijā un tehniskās dokumentācijas sakārtošanu. Tiesiskajā valdījumā atrodas ēka (dzīvojamā māja), kas tika uzcelta 60. gados (ir pirkuma līgums par būves iegūšanu īpašumā 80. gados). Saskaņā ar kadastra reģistra datiem būve it kā nav nodota ekspluatācijā (pēc īpašnieka vārdiem ir bijis akts par būves nodošanu ekspluatācijā), veicot kadastrālo uzmērīšanu pirms gandrīz 20 gadiem, tika konstatēta patvaļīga būvniecība, līdz ar to īpašuma dokumentu sakārtošana apstājās un netika tālāk virzīta. Šobrīd īpašnieks vēlas visu sakārtot, taču nav zināms, ar ko sākt. Būves īpašniekam nav saglabājušies būves tehniskie dokumenti ne projekts, ne kadastrālās uzmērīšanas lietas oriģināls ar visiem pielikumiem. Kā jārīkojas īpašniekam, lai nodotu būvi ekspluatācijā?

A
atbild:
14. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 18. pants nosaka: ja fiziskā persona ēkas (būves) ieguvusi pirms 1993. gada 5. aprīļa un tai nav saglabājies īpašuma tiesības apliecinošs dokuments (līgums, apliecība par tiesībām uz mantojumu, akts par ēkas nodošanu ekspluatācijā un tamlīdzīgi dokumenti), ēkas (būves) ierakstāmas zemesgrāmatā uz šīs personas vārda, pamatojoties uz pašvaldības vai Valsts zemes dienesta izziņu, kurā norādīts, uz kāda tiesiskā pamata konkrētā persona ēkas (būves) ieguvusi. 

No minētās tiesību normas izriet, ka līdz 1993. gada 5. aprīlim veikto būvdarbu tiesiskumu nepārvērtē, pārbauda vienīgi būves īpašuma tiesību iegūšanu, iepriekš ir skaidrots LV portālā. 

Ja būvprojekta nav, bet būvvalde gūst pārliecību, ka ēka ir izbūvēta pirms 1993. gada, būvvaldei nav tiesiska pamata iepriekš pieņemt, ka attiecīgā ēka ir patvaļīgas būvniecības objekts.  

Ja persona vēlas saņemt aktu par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā un būvniecības dokumentācijas nav, tā ir jāgatavo no jauna. Tomēr konkrētā ēka tiek vērtēta kā jaunbūve un piemērotas visas normas, kas ir patlaban spēkā, piemēram, attiecībā uz pagaidu energoefektivitātes sertifikātu, skursteņslaucītāju atzinumu u. c. Iespējams, pēc jaunā pašvaldību teritoriālā plānojuma privātmāju apbūve attiecīgajā teritorijā nemaz nav iespējama. Tāpat var būt problēmas ar sarkanajām līnijām – šajā teritorijā izbūvēts kas tāds, ko tagad normatīvi vairs nepieļauj. 

Vairāk par būves nodošanu ekspluatācijā varat lasīt LV portāla publikācijā “Kā padomju laikā būvētu privātmāju nodot ekspluatācijā”. 

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties vietējās pašvaldības būvvaldē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas