E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32638
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pienākas kompensācija, ja zeme nepieciešama ceļa būvei

J
jautā:
13. maijā, 2024
Valters

Labdien! Es vēlos iegādāties māju ar zemi Rīgā, kas atrodas uz sarkanās līnijas. Vai es kā jaunais īpašnieks varēšu saņemt kompensāciju, ja māju nāksies nojaukt ceļa paplašināšanas dēļ un zemi atdot ceļa būvniecībai? Kā kompensāciju ietekmē apstāklis, ka attiecīgo zemi esmu iegādājies, nevis saņēmis mantojumā?

A
atbild:
22. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumu nekustamo īpašumu var atsavināt arī inženierbūvju un inženierkomunikāciju būvniecībai. Šādā gadījumā īpašuma atsavināšana notiek pret taisnīgu atlīdzību, kas parasti tiek aprēķināta, pamatojoties uz nekustamā īpašuma vērtību datumā, kad persona zaudē īpašumtiesības. 

Atlīdzību veido nekustamā īpašuma tirgus vērtība un atlīdzība par zaudējumiem, kas nekustamā īpašuma īpašniekam nodarīti saistībā ar nekustamā īpašuma atsavināšanu. Nekustamā īpašuma tirgus vērtību nosaka atbilstoši normatīvo aktu prasībām uzsāktajai nekustamā īpašuma izmantošanai tā apsekošanas dienā. Novērtējot nekustamo īpašumu, tā vērtējumā norādāma un analizējama visa informācija, kas raksturo nekustamo īpašumu, tai skaitā nekustamā īpašuma īpašnieka sniegtā informācija. Nekustamais īpašums novērtējams, izvērtējot tā sastāvu, komunikācijas, labiekārtojumu, tehnisko stāvokli un nolietojuma pakāpi; atrašanās vietu un atbilstoši normatīvo aktu prasībām uzsākto nekustamā īpašuma izmantošanu; apgrūtinājumus un nastas; ienesīgumu; apbūves un saimnieciskās izmantošanas iespējas, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir veicis darbības minēto iespēju izmantošanai. 

Tas nozīmē, ka nekustamā īpašuma vērtības noteikšanā tiks ņemta vērā arī tā atrašanās aizsargjoslas teritorijā, kas, visticamāk, radīs negatīvu ietekmi uz tirgus vērtību. Savukārt tas, uz kāda tiesiskā pamata īpašums iegūts, parasti nevar ietekmēt nekustamā īpašuma tirgus vērtību. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas