E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32542
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pārdot pazemes stāvvietu

J
jautā:
03. maijā, 2024
Jevgēnija

Labdien! Man ir jautājums par pazemes stāvvietas pārdošanu. Kādas ir veicamās darbības pazemes stāvvietas pārdošanai, ja tā ir īpašumā (nav nostiprināta hipotēka)? Vai uz pirkuma līguma pamata to ir iespējams pārrakstīt zemesgrāmatā uz citu personu? Vai arī ir nepieciešamas vēl citas atļaujas? Vai pēc ieraksta veikšanas zemesgrāmatā iepriekšējam īpašniekam būs par to jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis?

A
atbild:
15. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Ja pazemes stāvvietai ir izveidots atsevišķs zemesgrāmatas nodalījums, tad uz pirkuma līguma pamata tā ir atsavināma citai personai un speciālas likumiskas atļaujas nav nepieciešamas. Tomēr ieteicams rūpīgi iepazīties ar attiecīgās stāvvietas kā nekustamā īpašuma rašanās apstākļiem, lai pārbaudītu, vai tā patiesi ir uzskatāma par atsevišķu nekustamo īpašumu (un attiecīgi arī atsavināma) un vai citiem dzīvokļu īpašniekiem uz to nav noteiktas pirmpirkuma tiesības (piemēram, stāvvietas kā atsevišķa nekustamā īpašuma izveidošanas dokumentācijā). 

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 7. panta pirmajā daļā noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās, izņemot šajā pantā noteiktos izņēmumus. Tātad, ja puses nevienojas citādi, nekustamā īpašuma nodoklis par kārtējo gadu ir jāmaksā līdzšinējam īpašniekam. Vienlaikus norādāms, ka pirkuma līgumā puses var vienoties par nekustamā īpašuma nodokļa (par kārtējo gadu) samaksas kārtību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas