E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32538
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem nosaka VSAA

J
jautā:
02. maijā, 2024
Austris

No 1980. līdz 1996. gadam strādāju par kopējamo mašīnu operatoru. Toreiz attiecīgajā amatā strādājošajiem bija paredzēta pensija uz atvieglotiem noteikumiem, jo tas bija darbs kaitīgos apstākļos. Tālaika kopējamās un pavairojamās tehnikas iekārtas atšķiras no tām, kādas lieto mūsdienās. Darba procesā bija jālieto tādas ķīmiskas vielas kā acetons un amonjaks. Tomēr es sava toreizējā amata nosaukumu kopējamo mašīnu operators neatrodu PSRS MP 22.08.1956. lēmuma Nr. 1173 1. un 2. sarakstā, uz kura pamata var prasīt pensijas piešķiršanu divus gadus agrāk. Vai tas nozīmē, ka man toreiz bija, bet tagad nav tiesību uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem?

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem 2024. gadā ir personām, kuras sasniegušas 62 gadu un deviņu mēnešu vecumu (no 2025. gada – sasniegušas 63 gadu vecumu), ja viņas ir nostrādājušas līdz 1996. gada 1. janvārim darbos, kas paredzēti Ražošanas, nozaru, cehu, profesiju un amatu sarakstā Nr. 2 (apstiprināts 1956. gada 22. augustā ar PSRS Ministru Padomes lēmumu Nr. 1173): 

  • sievietes – ne mazāk  kā piecus gadus, ja viņu kopējais darba stāžs nav mazāks par  20 gadiem; 
  • vīrieši – ne mazāk kā sešus gadus trīs mēnešus, ja viņu kopējais darba stāžs nav mazāks par 25 gadiem.

Tiesības uz pensiju, pamatojoties uz piemērojamo regulējumu, nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Lai noskaidrotu, vai konkrētais darbs atbilst nosacījumiem, saskaņā ar kuriem var pensionēties ātrāk, jums jāvēršas VSAA. 

VSAA iepriekš informācijā LV portālam ir norādījusi: lai aģentūra varētu izskatīt jautājumu par personas tiesībām uz vecuma pensiju saskaņā ar sarakstu Nr. 2, personai jāiesniedz dokumenti, kas apliecina apdrošināšanas periodus.

Detalizēta informācija un tiesību akti, kas jūs interesē, gan oriģinālvalodā, gan tulkojumā ir pieejami VSAA tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas