E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32531
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai vecāks, kurš nesazinās ar bērnu, tiesīgs saņemt “3+ Ģimenes karti”

J
jautā:
02. maijā, 2024
Anna

Labdien! Mana bērna tēvs, kurš pēc tiesas sprieduma maksā tikai uzturlīdzekļus, bet aprūpi faktiski neveic, par bērnu neko nezina, ar viņu nekomunicē (ir nobloķējis bērnu WhatsApp), piedeklarēja bērnu pie sevis un ir noformējis savai ģimenei 3+ karti. Viņam faktiski ir tikai divi bērni, par kuriem viņš veic aprūpi. Vai viņš ir tiesīgs saņemt 3+ karti, ja neveic aprūpi par mūsu kopīgo bērnu? Mans bērns jūtas izmantots, jo viņam nav nekādu attiecību ar tēvu. Sazinājos ar aģentūru, kas izdod 3+ kartes, man atbildēja, ka viss ir atbilstoši likumam, jo mana bērna tēva aprūpē ir trīs bērni. Tomēr pēc likuma bērna aprūpe nozīmē nodrošināt viņam izglītību, veselības aprūpi, uzraudzību utt. Bērna tēvs to nenodrošina. Nesaprotu, uz kāda pamata viņš saņēma 3+ karti. Es negribu vērsties bāriņtiesā, lai uzsāktu aizgādības tiesību pārtraukšanas procesu. Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Marta Urbāne, zvērināta advokāte, sertificēta mediatore

Zvērināta advokāte un sertificēta mediatore Marta Urbāne norāda, ka jūsu situācijā ir svarīgi aplūkot divus galvenos aspektus: pirmkārt, bērna tēva tiesības saņemt “3+ Ģimenes karti” jeb Latvijas Goda ģimenes apliecību, otrkārt, bērna aprūpes faktisko nodrošināšanu.  

Latvijas Goda ģimenes apliecības piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība”. Tie paredz, ka apliecība cita starpā piešķirama, ja personas aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu, personas un viņas bērnu dzīvesvieta ir Latvijas Republika un persona nav reģistrēta Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iesniedzēju un parādnieku reģistrā parādnieka statusā. Jūsu sniegtā informācija liecina, ka bērna tēvs formāli atbilst visām minētajām prasībām. 

MK noteikumu 7. punktā noteikts, ka bērnu skaitā neieskaita bērnus, par kuriem personai ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības. Kā esat norādījusi situācijas aprakstā, ar šādu pieteikumu bāriņtiesā neesat vērsusies.  

Atbilstoši Civillikuma 203. pantam aizgādības tiesības vecākam tiek pārtrauktas, ja bāriņtiesa atzīst, ka: 

  • ir faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu;  
  • bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas dēļ (vecāku apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ);  
  • vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību;  
  • vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais;  
  • konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu. 

Civillikuma 177. pants skaidro, ka bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu. Tas ietver ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu. Savukārt 178. pantā noteikts: ja vecāki dzīvo šķirti, bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Lai to nodrošinātu, parasti no otra vecāka tiek prasīti uzturlīdzekļi. Arī šajā gadījumā, ņemot vērā jūsu rakstīto, tēvs savu pienākumu pilda. 

Apkopojot iepriekš minēto, zvērināta advokāte un sertificēta mediatore M. Urbāne norāda: ja jums nav pamata vērsties bāriņtiesā par aizgādības tiesību pārtraukšanu, bet vēlaties lielāku tēva iesaisti bērna aprūpē, tad ir iespēja konflikta situāciju risināt, izmantojot mediāciju. Jūsu gadījumā ģimenes programmā iespējams saņemt piecas bezmaksas mediācijas sesijas, ja abi vecāki tam piekrīt. Plašāka informācija par mediāciju pieejama Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 18 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas