E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32515
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darbinieka nodokļu pienākumi, strādājot pie ārvalsts darba devēja

J
jautā:
01. maijā, 2024
Jekaterina

Labdien! Esmu nodarbināta starptautiskajā uzņēmumā. Darba devējs grasās likvidēt pārstāvniecību Latvijā un piedāvāja jauno darba līgumu noformēt Kiprā. Es palikšu dzīvot Latvijā un strādāšu no mājām. Par mani netiks maksāti nodokļi Kiprā, tātad man pašai būs jāmaksā nodokļi Latvijā. Pieņemsim, ka darba devējs man maksās 4000 eiro mēnesī. Cik nodokļu no minētās summas būs jāmaksā Latvijā? Vai drīkstēšu maksāt sociālo nodokli Latvijā? Vai man jāreģistrējas kā pašnodarbinātajai?

A
atbild:
13. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja personu nodarbina darba devējs – ārvalstu nodokļu maksātājs –, nodokļus aprēķina un valsts budžetā iemaksā darba devējs vai pati persona (darba ņēmējs). Darba devējs ar darba ņēmēju var vienoties, ka darbinieks pats maksās nodokļus. 

Ja darba devējs maksās nodokļus, viņam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā darba devējam. 

Ja ar darba devēju noslēgsiet darba līgumu, rakstiski vienojoties, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli maksāsiet pati Latvijā, jums jāreģistrējas VID kā iekšzemes darba ņēmējam pie darba devēja – ārvalstnieka.

Par nodokļu maksāšanas pienākumiem, turpinot darba tiesiskās attiecības ar starptautisku uzņēmumu, kas piedāvā citu darba līgumu, konkretizējot informāciju par līgumu, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Informācija, kā reģistrēties darbiniekam, kas strādā pie ārvalstu darba devēja, ir izklāstīta Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas