E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32885
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Kādus alkoholiskos dzērienus var ievest Latvijā

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Ilgonis

Labdien! Drīzumā plānoju pirmo reizi lidot ar lidmašīnu uz Itāliju un atgriezties no tās pēc nedēļas. Ja es vēlos nopirkt piemiņai kaut kādu 0,7 l alkoholisko dzērienu, vai es to varu darīt veikalā un ievietot starp drēbēm koferī, vai arī man tas obligāti jāpērk lidostā?

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls
VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga""
Laura Kulakova, Komunikācijas vienības vadītāja

LV portāla lasītājs alkoholisko dzērienu vēlas vest no Itālijas uz Latviju. Attiecībā uz bagāžas prasībām lidostā pasažierim jānoskaidro, kādi ierobežojumi šķidrumu pārvadāšanai noteikti tajā lidostā, no kuras ir plānots lidojums. Tā kā Eiropas lidostās pakāpeniski tiek ieviestas jaunākās paaudzes pasažieru rokas bagāžas sprāgstvielu kontroles iekārtas, prasības dažādās lidostās var būt atšķirīgas, līdz ar to konkrēto gadījumu nevaram komentēt.

Savukārt to, cik daudz alkoholisko dzērienu fiziskā persona drīkst ievest Latvijā, var noskaidrot Valsts ieņēmumu dienestā šeit.

Latvijā attiecībā uz alkoholisko dzērienu ievešanu ir šādi noteikumi (ne biežāk kā vienu reizi trīsdesmit dienās bez nodokļu nomaksas savam patēriņam): 

  • vienu litru alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu virs 22 tilpumprocentiem vai nedenaturēta etilspirta ar spirta saturu 80 vai vairāk;  
  • divus litrus alkoholiskā dzēriena ar spirta saturu līdz 22 tilpumprocentiem (t. sk. dzirkstošā vīna, stiprinātā vīna, augļu un ogu vīna u. c.), izņemot negāzēto vīnu un alu; 
  • augstāk minētos alkoholiskos dzērienus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto no individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus; 
  • četrus litrus negāzētā vīna (kas iegūts tikai no vīnogām un nav stiprināts); 
  • 16 litrus alus.

Eiropas Savienības noteiktās sankcijas paredz, ka no Krievijas aizliegts ievest stipros alkoholiskos dzērienus, piemēram, viskiju, degvīnu, rumu, džinu, liķierus un spirtotos uzlējumus. Aizliegums neattiecas uz dabiski raudzētu vīnu un alu (bez mākslīgiem aromatizatoriem un piedevām).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas