E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32474
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai students var strādāt par bērnu aukli

J
jautā:
20. aprīlī, 2024
Vita

Sveiki! Vai studenti, kas studē jebkurā bakalaura programmā (arī tad, ja studiju programmā bijis iekļauts pedagoģijas kurss 2 KP apjomā), drīkst strādāt par auklītēm, skolotājām vasarā vai minēto darbu apvienot ar studijām? Jautājums par nodokļiem. Vai jāiziet apmācības, lai reģistrētos VID kā saimnieciskās darbības veicējs, jo summa, ko nopelna, ir neliela?

A
atbild:
08. maijā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Lai strādātu par bērnu auklīti privātpraksē, personai jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” 9. punktā noteiktajām prasībām: 

9.1. persona nav izdarījusi Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. pantā minētos pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus; 

9.2. ar tiesas lēmumu personai nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības vai ar bāriņtiesas lēmumu persona nav atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas to nekārtīgas pildīšanas dēļ vai tai nav atņemts audžuģimenes vai viesģimenes statuss, ja tā nav pildījusi attiecīgos pienākumus atbilstoši bērna interesēm; 

9.3. personai ir apliecība par prasmēm sniegt pirmo palīdzību, ja vien persona zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā nav apguvusi pieaugušo formālās izglītības programmas vai profesionālās pilnveides izglītības programmas ietvaros; 

9.4. persona ir apguvusi profesionālās pilnveides izglītības programmu bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundas klātienē, ietverot, piemēram, mācības par bērna attīstības vecumposmiem, rīcību situācijās, kas apdraud bērna drošību, mediāciju), ja tiek sniegts pilna laika pakalpojums. Minētā izglītības programma nav jāapgūst, ja pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona ir ieguvusi vidējo profesionālo pedagoģisko vai augstāko pedagoģisko izglītību; iegūst augstāko pedagoģisko izglītību; ir ieguvusi aukles profesionālo kvalifikāciju; ir ieguvusi vismaz piecu gadu darba pieredzi skolotāja palīga vai pedagoga amatā izglītības iestādē. 

Minēto noteikumu III sadaļā paredzēts normatīvais regulējums bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja reģistrācijai. Reģistrs ir Valsts izglītības informācijas sistēmas sastāvdaļa. Reģistru pārzina Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD). Lai tajā reģistrētos, persona, kura vēlas sniegt pakalpojumu, iesniedz IKVD aizpildītu iesniegumu, kā arī pievieno nepieciešamo dokumentu elektroniskās kopijas. Detalizēta informācija pieejama šeit 

Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam jāreģistrējas kā individuālajam komersantam vai saimnieciskās darbības veicējam un jāmaksā nodokļi no ieņēmumiem. Par nodokļu maksāšanas režīmiem skat. šeit. 

Vasarā pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras nepārtrauc darbu, ir nepieciešami skolotāju palīgu (agrāk tos sauca par auklītēm) aizvietotāji. Par attiecīgā darba iespējām varat interesēties pirmsskolas izglītības iestādēs vai atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē. 

Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja darbu ir iespējams apvienot ar studijām, jo bērnu vecākiem šāds pakalpojums nereti nepieciešams tieši vakaros vai brīvdienās. Protams, jāizvērtē, vai darbs netraucēs studijām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas