E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32120
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības nodibināt darba attiecības, ja tiek likvidēts darba devējs

J
jautā:
18. martā, 2024
Kristina

Labdien! Pašvaldība likvidē iestādi un veic kolektīvo atlaišanu. Kādā laikposmā pēc atlaišanas es varu uzsākt jaunas darba tiesiskās attiecības ar konkrētās pašvaldības citu iestādi? 

A
atbild:
26. martā, 2024

Ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu, tiek likvidēts darba devējs, kas ir juridiskā persona vai personālsabiedrība, – darba devējam ir darbiniekiem jāizsniedz uzteikums vienu mēnesi iepriekš (Darba likuma 103. panta pirmās daļas 3. punkts). 

Saņemot uzteikumu, jums atbilstoši Darba likuma 111. pantam ir tiesības uzsākt jauna darba meklējumus, par to rakstveidā informējot darba devēju. Proti, darba devējam ir pienākums pēc darbinieka pieprasījuma nolīgtā darba laika ietvaros piešķirt darbiniekam atbilstošu laiku cita darba meklēšanai. Minētā laika ilgumu un šajā laikposmā darbiniekam saglabājamās izpeļņas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā. 

Tāpat jums no likvidējamā darba devēja pienākas atlaišanas pabalsts, ko aprēķina pēc uzņēmumā nostrādātā laika (skatīt Darba likuma 112. pantu).  

Faktiski tiesību akti nenosaka, cik ilgā laikā pēc uzteikuma stāšanās spēkā (darba attiecību izbeigšanas) jums ir tiesības uzsākt jaunas darba attiecības. Tā ir jūsu izvēle, un jūs varat to darīt jau ar nākamo darba dienu pēc uzteikuma stāšanās spēkā, ja darba devējs ir atrasts un notikusi vienošanās par jaunu darba attiecību nodibināšanu. Apstāklim, ka tā ir konkrētās pašvaldības cita iestāde, šajā gadījumā nav nozīmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas