E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32055
Lasīšanai: 2 minūtes

Informācija par parādu piedziņu jāvaicā tiesu izpildītājam

J
jautā:
12. martā, 2024
Reinis

Kad biju vēl nepilngadīgs, ar mammu dzīvojām dzīvoklī un bijām tajā deklarēti, bet tad izveidojās parāds un mums lika izvākties. 2021. gadā, kad jau biju pilngadīgs, vienojāmies ar tiesu izpildītāju, ka maksāšu parādu 100 eiro mēnesī. Es strādāju valsts iestādē, ik gadu tiek aprēķināti pārmaksātie nodokļi, kurus katru gadu ietur tiesu izpildītāja. Tagad pēkšņi no mana konta tika ieturēti četri tūkstoši eiro. Iepriekš tiesu izpildītāja nekad nebija veikusi ieturējumus no konta, turklāt nekas netika paziņots. Pēdējo e-pastu no tiesu izpildītājas saņēmu 2021. gadā un telefoniski ar viņu vienojos, ka maksāšu 100 eiro mēnesī. Vai tas ir likumīgi bez ziņas noņemt visu naudu no konta? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
19. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Civilprocesa likumam, kas nosaka parādu piespiedu piedziņas procesu, tiesu izpildītājs pats neizlemj, no kādiem ienākumiem veikt ieturējumus. To nenosaka arī parādnieks, bet gan kreditors. Situācijas apraksts liecina, ka tiesu izpildītājs pēc jūsu lūguma 2021. gadā bija vienojies ar kreditoru par attiecīgiem piedziņas noteikumiem.  

Pastāv iespēja, ka kreditors ir vērsies pie tiesu izpildītāja un noteicis citādu piedziņas kārtību, konkrēti piedziņas vēršanu uz noguldījumiem kredītiestādē. To jūs varat noskaidrot un pat būtu ieteicams darīt pie tiesu izpildītāja. Saziņa ar tiesu izpildītāju parāda piedziņas procesā ir parādnieka tiesība un pienākums.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas