E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32021
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai mazbērnam jāapmaksā sociālās aprūpes iestāde vecvecākam

J
jautā:
09. martā, 2024
Mārtiņš

Labdien! Vecmāmiņu bija nepieciešams ievietot sociālās aprūpes iestādē, jo dzīvesvietā aprūpētāja pakalpojumi nav pieejami, kā arī tuvumā nedzīvo neviens bērns vai mazbērns. Vecmāmiņas dēls izvairījās no situācijas risināšanas, tādēļ jautājumu atrisināja mazmeita, kura nav vienīgā dzīvā dēla meita. Rēķini par sociālās iestādes pakalpojumiem tiek sūtīti mazmeitai, kura tos savu iespēju robežās apmaksā, taču ir izveidojies parāds. Kā rīkoties mazmeitai, lai vecmāmiņas dēls uzņemtos rūpes par savu māti un segtu nepieciešamos izdevumus par uzturēšanos pansionātā? Dēls ir nodarbināta persona, nav bezdarbnieks. 

A
atbild:
18. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Klienta vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. 

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir noteikts, ka apgādnieks ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.  

Saskaņā ar šajā likumā noteikto jums kā mazmeitai nebija jāuzņemas pienākums maksāt par sociālās aprūpes pakalpojumu. Mazbērns minētā likuma izpratnē nav apgādnieks, ja vien nepastāv papildu apstākļi – uztura līgums, dāvinājums ar nosacījumiem, tiesas lēmums u. c. 

Kaut kādu iemeslu dēļ jūs esat kārtojusi vecmāmiņas ievietošanu aprūpes iestādē, līdz ar to svarīgi līgumā ar aprūpes iestādi un citos dokumentos, ja tādus esat parakstījusi, paredzētie pušu pienākumi un atbildība. Ja sociālās aprūpes iestāde jums sūta rēķinus, tad acīmredzot tam ir pamatojums. 

Sociālās aprūpes iestādei nav pienākuma risināt materiālo attiecību jautājumus jūsu ģimenē. Tie jums savstarpēji jānokārto. Tomēr situācija par maksājumiem ir jāpārrunā ar iestādes vadību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas