E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33897
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai valsts maksā vecākiem pabalstus par pilngadīgiem bērniem

J
jautā:
12. septembrī, 2024
Vika

Labdien! Vai vecākam, kurš ir vienīgais apgādnieks ģimenē un uztur nestrādājošu 22 gadus vecu bērnu, kas studē augstskolā, pienākas kāda veida pabalsts? 

A
atbild:
16. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecākam ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par bērnu, kamēr viņš turpina iegūt vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. 

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas pirmajā punktā ir uzskaitīti apgādājamie, par kuriem nodokļu maksātājs var saņemt atvieglojumu. 

Ģimenes valsts pabalstu valsts maksā par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 16 gadu vecumam, kā arī par bērnu vecumā no 16 līdz 20 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē. Citus pabalstus par pieaugušiem bērniem valsts nemaksā. 

Ja ienākumi ģimenei ir mazi, tad savas pašvaldības sociālajā dienestā jāuzzina, vai ir iespējams saņemt sociālo palīdzību. To piešķir, izvērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju un nosakot atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam. Piemēram, mājsaimniecība var saņemt mājokļa pabalstu. Tāds ir paredzēts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Mājsaimniecības ienākumu vērtēšanas kārtība un mājokļa pabalsta piešķiršanas nosacījumi ir noteikti Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas