E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32007
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Jānodrošina darbs līgumā nolīgtā darba laika ietvaros

J
jautā:
08. martā, 2024
Artūrs

Labdien! Vai darba devējs pēc summētā laika (160 h) strādājošam darbiniekam drīkst oficiāli noņemt maiņas, kuras ir ierakstītas darba grafikā? Piemēram, 17 maiņas mēnesī, strādājot 11,5 h = 192,1 h. Vai darba devējs drīkst mainīt darba grafiku, respektīvi, noņemt trīs dienas, lai sanāk 160 stundas? 

A
atbild:
11. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja jums darba līgumā ir nolīgts summētais darba laiks, kā noteikts Darba likuma 140. panta pirmajā daļā, tad darba devējam ir pienākums laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku. 

Kā norādījusi Valsts darba inspekcija, termiņam, kādā darbinieki tiek iepazīstināti ar darba grafiku nākamajam mēnesim, jābūt saprātīgam, lai darbiniekam nepastāvētu objektīvi šķēršļi izpildīt savu saistību un veikt darba pienākumus darba grafikā noteiktajā darba laikā. 

Turklāt faktam, ka darbinieks ir iepazīstināts ar darba grafiku, jābūt pierādāmam. Lai to varētu izdarīt, darbiniekus ar darba grafiku jāiepazīstina pret parakstu, darba grafiks jāaizsūta uz darbinieka darba e-pastu u. tml. 

No minētā izriet, ka darba devējam ir pienākums sastādīt darba grafiku, atbilstoši darba līgumā nolīgtajam darba laikam nodrošinot darbinieku ar darbu. 

Praksē maiņu grafiks nav nemainīgs, izmaiņas tajā visbiežāk rodas dažādu dzīves situāciju dēļ, piemēram, ir saslimis kāds vai pat vairāki darbinieki un darba devējam ir nepieciešams nodrošināt normālu darba gaitu, tādēļ maiņu grafikā tiek veiktas izmaiņas. Par veiktajām izmaiņām grafikā darbinieki ir jāinformē.  

Tātad darba devējam mēneša ietvaros sākotnēji ir jānodrošina nolīgtais darba laiks un tikai tad, ja ir nepieciešamība, atsevišķi jāvienojas par virsstundu darbu.   

Faktiskā darba laika uzskaites dokumentos uzrādāms darbinieka faktiski nostrādātais darba laiks, kura ietvaros tika veikts darbs.Atbilstoši tam tiek aprēķināta darba samaksa.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas