E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31888
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Atbildība par zādzību nelielā apmērā

J
jautā:
19. februārī, 2024
Oksana

Labdien! Ja ir bijis protokols par zādzību nelielā apmērā, vai tas pēc gada pazūd pavisam? Un, ja pazūd, vai, izdarot zādzību atkārtoti, atkal būs protokols?

A
atbild:
20. februārī, 2024

Jūsu aprakstītais gadījums būtu kvalificējams pēc Krimināllikuma 180. panta pirmās daļas. Krimināllikuma 180. panta pirmajā daļā paredzēta kriminālatbildība par zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā, izņemot šā likuma 175. panta trešajā un ceturtajā daļā, 177. panta trešajā daļā un 179. panta trešajā daļā paredzētos noziegumus. Par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 7. panta trešo daļu mazāk smags noziegums ir tīšs nodarījums, par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ilgāku par trim mēnešiem, bet ne ilgāku par trim gadiem, kā arī nodarījums, kurš izdarīts aiz neuzmanības un par kuru šajā likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par astoņiem gadiem.

Atbilstoši Krimināllikuma 56. panta pirmās daļas 3. punktam personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja no dienas, kad tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, pagājis šāds laiks: pieci gadi no mazāk smaga nozieguma izdarīšanas dienas.

Tātad abas minētās zādzības nelielā apmērā būs atzīstamas par mazāk smagiem noziegumiem, turklāt tās atzīstamas par diviem patstāvīgiem noziedzīgiem nodarījumiem, un par katru no tiem persona var tikt saukta pie kriminālatbildības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas