E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31872
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja veselības polises līguma laikā pieņemts jauns darbinieks, nodokļa atbrīvojuma summu piemēro proporcionāli

J
jautā:
19. februārī, 2024
Jana

Labdien! Jautājums par veselības apdrošināšanas polises “griestiem”. Zināms, ka veselības apdrošināšanas polises limits, kas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ir 426,86 eiro. Ja polises darbības termiņš ir, piemēram, 01.01.2024.–31.12.2024., bet darbinieks uzsācis darbu šajā gadā un apdrošināšanas periods ir īsāks, vai polises “griesti” mainās proporcionāli apdrošināšanas periodam? Vai, piemēram, ja konkrētais apdrošināšanas periods minētās polises ietvaros ir 15.03.2024.–31.12.2024., “griesti”, ko neapliek ar IIN, ir 426,86 eiro?

A
atbild:
21. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2024. gada darba devējs darbinieku veselības apdrošināšanai var neietvert ar algas nodokli apliekamajā ienākumā 750 eiro gadā. Tātad polises “griesti” ir 750, nevis 426,86 eiro, kā tas bija iepriekš.

Normas būtība nav mainīta, palielināta tikai neapliekamā summa. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: no maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz veselības apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10 procentus no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 750 eiro gadā, ja līguma darbības termiņš nav īsāks par vienu gadu.

Ja darbinieks ir stājies darba attiecībās ar darba devēju pēc tam, kad noslēgts veselības apdrošināšanas līgums, kura darbības laiks ir viens gads, apdrošināšanas prēmiju summai noteiktais ierobežojums 750 eiro apmērā piemērojams proporcionāli laikposmam, kurā uz minēto darbinieku ir pārjaunots veselības apdrošināšanas līgums.

Likuma normas ar piemēriem dažādām situācijām ir paskaidrotas Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas