E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3187
Lasīšanai: 5 minūtes

Vecāku pabalsts, ja persona ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2013
Oksana Vasiļjeva

Man ir dzimuši dvīņi 01.07.13. un atteikts vienam bērnam pabalsts? Kāpēc un kā var izrēķināt bērna kopšanas pabalstu uz dvīņiem? Man ir 3 darbi un vienā un no tiem esmu pašnodarbināta persona. Paldies!

A
atbild:
19. novembrī, 2013
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma saprotams, ka Jūs interesējaties par vecāku pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Tas ir pabalsts, kuru saņemat līdz bērnu viena gada vecumam un kura apmērs ir atkarīgs no Jūsu ienākumiem pirms bērnu piedzimšanas. Likuma par "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.6 pants paredz, ka vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet ne mazāk kā 100 latu mēnesī.

Kā aprēķina vidējo apdrošināšanas algu, noteic Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumi Nr.270 „Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”. Šo noteikumu 15.1. punktā ir precizēts, kā aprēķina vidējo apdrošināšanas algu, ja māmiņa vienlaikus ir gan darba ņēmēja, gan pašnodarbinātā persona.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Solvita Sukure skaidro, ka tādā gadījumā rēķina atsevišķi, kāda sanāk vidējā iemaksu alga Jums kā darba ņēmējai un atsevišķi aprēķina vidējo iemaksu algu Jums kā pašnodarbinātai personai. Gala vidējo iemaksu algu noteic, summējot abas iegūtās vidējās iemaksu algas.

S.Sukure paskaidro sīkāk, piemēram, ja vecāku pabalstu piešķir 2013.gada novembrī, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina:

1) kā darba ņēmējai pie diviem darba devējiem – no apdrošināšanas iemaksu algām pie abiem darba devējiem par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, tātad no 2012.gada septembra līdz 2013.gada augustam;

2) kā pašnodarbinātajai – no iemaksu algām, no kurām persona faktiski veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas kā pašnodarbinātā, par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas trīs mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā sākas bērna kopšanas atvaļinājums un piešķirts vecāku pabalsts. 2013.gada novembris ir gada 4.ceturksnis, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 kalendāro mēnešu periodu pirms 2013.gada 3.ceturkšņa – no 2012.gada jūlija līdz 2013.gada jūnijam.

VSAA eksperte uzsver, ka pašnodarbinātais ir sociāli apdrošināts, ja ir faktiski veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tātad pašnodarbinātā persona ir sociāli apdrošināta tikai tajā periodā (tajos mēnešos), par kuru ir izdarījusi obligātās iemaksas. Tiesības uz vecāku pabalstu pašnodarbinātajam ir tajā gadījumā, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums vai arī iepriekšējā ceturksnī.

Piemaksa par dvīņiem

Vecāku pabalsta pamatapmērs tiek aprēķināts no vidējās iemaksu algas un vienās dzemdībās dzimušu bērniņu skaits to neietekmē. Taču, ja ir piedzimuši dvīņi vai vairāk bērniņu vienās dzemdībās, māmiņai ir tiesības saņemt piemaksu pie vecāku pabalsta.  

Piemaksas apmērs ir noteikts ar Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumu Nr.1609 "Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību" 3.punktu. Piemaksas apmērs ir papildus 100 lati mēnesī par katru nākamo bērnu.

Tātad laika periodā, līdz Jūsu dvīņi sasniegs gada vecumu, Jūs saņemsiet vecāku pabalstu – 70% apmērā no Jūsu vidējās iemaksu algas + 100 Ls piemaksu par otru bērniņu katru mēnesi.

Bērnu kopšanas pabalsts

Kad bērni sasniegs viena gada vecumu, Jūs vairs nesaņemsiet vecāku pabalstu, bet tā vietā – bērnu kopšanas pabalstu, kas ir normatīvos aktos fiksēta summa un Jūsu iepriekš veiktās sociālās iemaksas to neietekmēs. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošu regulējumu no bērnu gada vecuma līdz pusotram gadam bērnu kopšanas pabalsta apmērs ir  100 Ls + piemaksa par otru bērniņu 100 Ls, tātad kopā – 200 Ls mēnesī.

Vairāk par pabalstu apmēriem 2014.gadā lasiet, piemēram, šeit: „Pabalsti ģimenēm ar bērniem nākamgad lielāki”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas