E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31846
Lasīšanai: 2 minūtes

Kontā saglabājamo naudas līdzekļu minimuma palielināšana

J
jautā:
15. februārī, 2024
Armands

Labdien! Vēlējos pajautāt, kā ir ar bankas kontiem, ja esmu parādā UGF. Man ir lietas pie divām ZTI, iesniedzu lūgumu palielināt kontā ienākumus par 50% no minimālās algas un par pieciem bērniem, kas ir nepilngadīgi un manā apgādībā, par kuriem es nemaksāju alimentus. Viena ZTI palielināja ienākumus kontā uz 875 eiro, bet otra kategoriski atsakās palielināt, jo man šobrīd nav darba. Esmu pašnodarbināta persona un patlaban meklēju darbu. Vai tā var? 

A
atbild:
04. martā, 2024

Naudas līdzekļu, kas atrodas parādnieka kontā kredītiestādē, apķīlāšanas kārtību regulē Civilprocesa likuma 599.1 pants. Saskaņā ar šī panta otro daļu vienā no kontiem zvērināts tiesu izpildītājs dod rīkojumu saglabāt parādniekam, no kura piedzen uzturlīdzekļu parādu, summu 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Papildu līdzekļus par katru nepilngadīgo bērnu (15% apmērā no minimālās mēneša darba algas) saglabā tādos gadījumos, kad ieturējumi tiek veikti no parādnieka darba samaksas. Parādnieks var lūgt, lai viņa kontā saglabājamo minimumu palielina, tādā gadījumā, ja konkrētajā kontā tiek ieskaitīts viņa darba algas atlikums pēc ieturējumu izdarīšanas. 

Katrā ziņā piedziņa netiek vērsta uz Civilprocesa likuma 596. pantā noteiktajām summām, piemēram, ģimenes valsts pabalstu, ko parādnieks saņem savā kontā kredītiestādē. 

Tādējādi, ja parādnieks nestrādā un ieturējumi no viņa darba samaksas netiek veikti, tad parādniekam nav pamata pieprasīt, lai viņam tiek saglabāti papildu līdzekļi, kas nav kādas no Civilprocesa likuma 596. pantā minētajām summām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas