E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31731
Lasīšanai: 4 minūtes

Kādi būs pabalsti, ja MUN maksātāja pirms bērna piedzimšanas sāks strādāt algotu darbu

J
jautā:
07. februārī, 2024
Kristīne

Esmu pašnodarbināta persona trīs gadus un maksāju 25% nodokli (mikrouzņēmumu nodokļa likmi). Ja tagad, esot bērniņa gaidībās, turpmākos sešus mēnešus paralēli pašnodarbinātai darbībai līdz bērniņa nākšanai pasaulē nolemju strādāt algotu darbu, taču pēc bērna piedzimšanas vēlos turpināt darboties kā pašnodarbinātā, vai varēšu paralēli saņemt vecāku pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un maternitātes pabalstu pilnā apmērā (no nostrādātajiem sešiem mēnešiem algotā darba)? Algotā darba samaksa ir minimālās algas apmēr, ap 700 eiro (bruto). Atalgojums kā pašnodarbinātai personai man ir zem minimālās algas, 500–600 eiro (bruto). Kāda procentu likme man būs jāmaksā no pašnodarbinātā ienākumiem, kamēr saņemšu bērna kopšanas pabalstu, maternitātes pabalstu un pārējos ar bērna piedzimšanu saistītos pabalstus? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
12. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete. Maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa B (sākas grūtniecības atvaļinājums).

Darba ņēmējai maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību).

Pašnodarbinātai personai (arī MU nodokļa maksātājai) vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot vienu ceturksni (trīs mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums.

Ja apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā personai vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statuss, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka, summējot aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā. Summē iemaksu algas par to periodu, kad ir bijuši ienākumi šajos abos statusos.

Līdzīgi vidējo iemaksu algu nosaka arī vecāku pabalsta aprēķinam.

Ja turpināsiet gūt pašnodarbinātā ienākumus mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusā, tad jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu (jo ienākumi netiek zaudēti, un šis nodoklis ietver apdrošināšanu visiem gadījumiem), savukārt vecāku pabalstu (pamatdaļu) saņemsiet 50% apmērā, jo neatradīsities bērna kopšanas atvaļinājumā, bet gan gūsiet pašnodarbinātā ienākumus.

Ja persona kļuvusi par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, tad tā šo statusu zaudē ar nākamā gada 1. janvāri, ja pārsniegti Mikrouzņēmumu nodokļa likumā noteiktie kritēriji vai persona pati to vēlas.

Bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) maksā neatkarīgi no tā, vai tā saņēmējs strādā (gūst ienākumus) vai nestrādā.

Lai iegūtu informāciju individuālā situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Informācija par visiem pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama VSAA mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas