E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31698
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Vai jāmaksā par atkritumu izvešanu, ja īpašnieks ir miris

J
jautā:
06. februārī, 2024
Maris

Labdien! Ir mirusi persona (vientuļa pensionāre), kura atstājusi vairākus testamentus, un tagad notiek procedūra īpašuma mantošanai, kas var ilgt vairākus mēnešus. Protams, rēķini tiek maksāti, bet pārvaldnieks piestāda maksājumus par atkritumu apsaimniekošanu, kas zināmu apstākļu dēļ no mirušās personas netiek izmantoti, un citi cilvēki nav reģistrēti dzīvoklī. Vai tas ir likumīgi prasīt samaksu par pakalpojumu, kuru neviens neizmanto? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
14. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ilze Jankeviča, zvērināta advokāte

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantā noteiktajam vispārīgi dzīvokļa īpašniekam ir pienākums norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, tai skaitā sadzīves atkritumu izvešanu.

Kritērijiem un metodikai, pēc kādiem tiek noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamā daļa par sadzīves atkritumu izvešanu jābūt noteiktiem dzīvojamās mājas (dzīvokļu) īpašnieku lēmumā un līgumā par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamā pakalpojuma nodrošināšanu, kuru slēdz dzīvokļu īpašnieku pilnvarotā persona (piemēram, pārvaldnieks) ar atkritumu apsaimniekotāju (sk. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.2 pantu). 

Lēmumā un līgumā maksājamā daļa var būt noteikta vienā no Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” 4. punktā paredzētajiem veidiem, proti:

  • atbilstoši dzīvojamā mājā esošo dzīvokļu, mākslinieka darbnīcu un nedzīvojamo telpu skaitam;
  • atbilstoši katram dzīvojamās mājas īpašniekam piederošās domājamās daļas apmēram;
  • atbilstoši dzīvoklī dzīvojošo personu skaitam;
  • atbilstoši dzīvoklī deklarēto personu skaitam.

Ja metodika izvēlēta atbilstoši telpu skaitam vai domājamās daļas apmēram, tad rēķins par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu maksājams, neatkarīgi no pakalpojuma faktiskas neizmantošanas. 

Turpretī, ja maksājumi veicami atbilstoši dzīvojošo personu skaitam, tad pārvaldnieks, aprēķinot maksājamo daļu, būs tiesīgs vadīties no līdzšinējo personu skaita līdz brīdim, kad dzīvojamās mājas īpašnieku noteiktajā kārtībā būs veiktas dzīvoklī dzīvojošo personu skaita izmaiņas.

Savukārt, ja maksājumi veicami atbilstoši deklarēto personu skaitam un dzīvoklī bijusi deklarēta tikai mirusī persona, tad pārvaldniekam varētu nebūt pamata prasīt maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, jo līdz ar personas nāvi dzīvesvietas deklarācija zaudē spēku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas