E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31659
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai no dzīvokļa balkona var veikt videonovērošanu

J
jautā:
03. februārī, 2024
Vita

Labdien! Vai daudzdzīvokļu mājas balkonā var likt videonovērošanas kameru, kas vērsta pret ielu, nesaskaņojot to ar pārējiem mūsu mājas kaimiņiem? Mums regulāri kāds uz ielas “apskādē” automašīnu, tādēļ vēlamies videokameru vērst pret mašīnu.

A
atbild:
12. februārī, 2024

Fizisko personu datu apstrādes priekšnosacījumus reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas nacionālie tiesību akti. Minētā regula noteic, ka šo regulu nepiemēro personas datu apstrādei, kuru veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā un kura tādējādi nav saistīta ar profesionālu vai komerciālu darbību. Jāņem vērā arī tas, vai ir paredzēts saglabāt videoierakstus.

Videonovērošana publiskās vietās (vai publiskas vietas videonovērošana) pati par sevi neierobežo tiesības uz privāto dzīvi, ja tiek izmantots tāds tehniskais aprīkojums, kas neieraksta datus. Tomēr pastāvīga filmēšana, ierakstītā materiāla uzglabāšana un citāda vēlāka izmantošana tiek uzskatīta par privātas informācijas vākšanu un apstrādi un iejaukšanos privātajā dzīvē. Taču fizisko personu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību tiks pārkāptas tikai tad, ja videonovērošana būs veikta nelikumīgi.

Jautājumā minēto darbību mērķis ir veikt publiskas vietas (tai skaitā kopīpašuma) videofiksāciju sava personīgā īpašuma aizsardzības nolūkā. Šāds darbību kopums nav vērtējams kā datu apstrāde vienīgi mājsaimnieciska rakstura ietvaros, līdz ar to pirms videonovērošanas sistēmas ierīkošanas būtu jāsaņem dzīvokļu īpašnieku kopības atļauja un jāizvieto atbilstošas brīdinājuma zīmes (kas satur regulas 13. pantā pieprasīto informāciju).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas