E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31508
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Sīko zādzību dekriminalizēšana ir politiskās izšķiršanās jautājums

J
jautā:
14. janvārī, 2024
Māris

Vai tuvākajos desmit gados pastāv liela varbūtība, ka sīka zādzība līdz noteiktai nelielai summai būs administratīvs pārkāpums, nevis noziedzīgs nodarījums?

A
atbild:
22. janvārī, 2024
Latvijas Republikas prokuratūra
Aiga Eiduka, preses sekretāre

Domas par to, ka vajag dekriminalizēt sīkās zādzības, ir jau sen. Apmēram gadus piecus prokuratūras pārstāvji piedalās sanāksmēs Tieslietu ministrijā, kurā tiek izskatīts šis jautājums. Tomēr sīko zādzību dekriminalizēšanā pastāv zināmas juridiskas problēmas, kas saistītas gan ar mūsu Kriminālprocesa likuma obligātumu un administratīvā pārkāpuma procesa neobligātumu, gan ar citām lietām.

Šis ir politiskās izšķiršanās jautājums.

Vai sīko zādzību dekriminalizācija vispār nesīs kādu labumu? Prokuratūrai jā, būs mazāk darba, bet Valsts policijai, visticamāk, ne, jo darba apjoma ziņā nebūs nozīmes tam, kā skatīt sīkās zādzības, proti, kā administratīvo pārkāpumu vai kā noziedzīgu nodarījumu. Iespējams, administratīvā pārkāpuma process ir vienkāršāks un uz tā rēķina varētu būt kāda neliela ekonomija Valsts policijai, bet “lielos vilcienos” ne.

Sīko zādzību dekriminalizācija ir diezgan būtiska un vienlaikus sarežģīta tiesību sistēmas maiņa, kas ātri nav īstenojama.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas