E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31417
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā var demontēt atsevišķā īpašuma robežās esošu gāzes stāvvadu

J
jautā:
07. janvārī, 2024
Andrejs

Vēlos demontēt sava atsevišķā īpašuma robežās gāzes stāvvada posmu (Rīgā), taču AS “Gaso” norāda, ka, pamatojoties uz Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 21. punkta nosacījumiem (atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību), demontēt var tikai tad, ja “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem, taču Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 2. daļas 21. punkts un 17. pants nenosaka, cik balsu “par” jāsaņem, lai varētu demontēt gāzes stāvvada posmu. Piezīme: īpašuma tiesība uz ēku (domājamā daļa) ir nostiprināta uz Rīgas pilsēta, reģ. Nr. 90000038741 vārda. Lūdzu precizēt ar tiesību aktu, uz kā pamata var demontēt gāzes stāvvada posmu sava atsevišķā īpašuma robežās daudzdzīvokļu dzīvojamā ēkā! Kas tam nepieciešams? Ja tiesību akts tomēr nosaka balsu vākšanu, cik balsu ir nepieciešams, lai demontētu gāzes stāvvada posmu? Vai nepietiek, ja nosūtu AS “Gaso” lūgumu par demontāžu?

A
atbild:
17. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktā noteikts, kas ietilpst dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā, piemēram, dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas. Par šādu sistēmu uzskatāma arī gāzes pievades sistēma, dzīvokļa īpašumos esošie gāzes stāvvadi.

Tādējādi jautājumā minētais AS “Gaso” skaidrojums ir korekts. Papildus norādāms, ka Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešajā daļā vispārīgi noteikts, ka “dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība”.

Konkrētajos apstākļos rīcībai ar atsevišķā īpašuma robežās esošo dzīvojamās mājas kopīpašuma elementu pārbūves un restaurācijas kārtību (16. panta otrās daļas 21. apakšpunkts) likumā nav noteikta speciāla lēmuma pieņemšanas kārtība, tāpēc lēmums pieņemams 16. panta trešajā daļā noteiktajā kārtībā, t. i.,  ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas