E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31362
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par iespēju aprūpēt tuvinieku mājās jāuzzina sociālajā dienestā

J
jautā:
03. janvārī, 2024
Inese

Labdien! Manai mammai 2024. gada 29. janvārī ir paredzēta muguras operācija. Viņa ir 66 gadus veca pensionāre. Dzīvo privātmājā. Mēs ar māsu dzīvojam ārzemēs un fiziski nevaram atrasties pie viņas, lai palīdzētu atkopties pēc operācijas, mājas darbos un ienest malku. Vai Līvānu sociālais dienests varētu palīdzēt? Tā kā nekad neesam saskārušies ar šādu situāciju, vēršos pie jums, lai uzzinātu likumisko pusi. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
04. janvārī, 2024

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nosaka iedzīvotāju nodrošināšanu ar sociālajiem pakalpojumiem, kas ietver arī sociālās aprūpes pakalpojumus personas dzīvesvietā, tai skaitā aprūpi mājās.

Dzīvesvietā sociālās aprūpes pakalpojumus saviem iedzīvotājiem nodrošina pašvaldības. Par nepieciešamību konkrētajā situācijā ir jāinteresējas pašvaldības sociālajā dienestā, kur ir jānoskaidro, kādā veidā un kas varēs sniegt vajadzīgo palīdzību, cik ilgi tā varētu būt nepieciešama, kā arī jānoskaidro pakalpojuma apmaksas noteikumi.

Aprūpi mājās var saņemt cilvēki, kuri patstāvīgi nevar sevi aprūpēt veselības stāvokļa, funkcionālo traucējumu vai vecuma dēļ.

Lemjot par aprūpi mājās, sociālais dienests novērtē klienta un ģimenes locekļu spējas nodrošināt aprūpi, plāno darbības, kurās ir nepieciešama palīdzība, un aprēķina aprūpes mājās pakalpojuma izmaksas.

Klienta pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālajiem pakalpojumiem, tostarp aprūpi mājās. Ja klienta ienākumi nav pietiekami, lai samaksātu pilnu sociālā pakalpojuma cenu, par pakalpojumu maksā apgādnieks.

Trūcīgas personas, kuras par tādām atzītas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, no samaksas par sociālajiem pakalpojumiem ir atbrīvotas.

Sociālos pakalpojumus sniedz, pamatojoties uz sociālā darba speciālista atzinumu.

Līvānu novada domes 2020. gada saistošajos noteikumos Nr. 10 “Par sociālajiem pakalpojumiem Līvānu novada pašvaldībā ” ir izklāstīta kārtība, kādā pieprasa aprūpes mājās pakalpojumu, tā apmaksas kārtība un citi jautājumi. Noteikumi pieejami tīmekļvietnē šeit.

Ar sociālo dienestu var sazināties gan e-pastā, gan telefoniski.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas