E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31143
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Tehniskās apskates veikšana

J
jautā:
06. decembrī, 2023
Andrejs

Labdien! Gribētu noskaidrot, vai, kārtojot tehnisko apskati automašīnai, CSDD inspektoram ir tiesības sēsties pie stūres manai automašīnai? Kāpēc man ir jādod atļauja braukt ar savu motociklu (ārpus apskates stacijas) vai mašīnu? Es (un ne tikai es) jūtos pazemots morāli, ka man ir jāiet ārā no tehniskās apskates stacijas, kamēr ar manu īpašumu var darīt, ko tik vien vēlas; es taču aiz vārtiem neredzu, kas notiek. Ja ir kādas tehniskas problēmas, kuras ierakstītas tehniskās apskates protokolā, tad inspektoram ir tiesības tās neizskaidrot un neparādīt uz pacēlāja, kas tieši ir jāmaina. Kā varu būt pārliecināts, ka viņam ir taisnība un ka viņš nemelo? Ja, piemēram, ir kāda brīvkustība šarnīrā, kāpēc inspektors nevar vēlreiz pacelt mašīnu un parādīt, kas nav kārtībā? Vai man ir tiesības atteikt sēsties pie stūres vai ne? Paldies par atbildi.

A
atbild:
02. janvārī, 2024

Transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa atbilstību normatīvajiem aktiem pārbauda šim nolūkam speciāli apmācīts un atestēts transportlīdzekļu tehniskās kontroles inspektors saskaņā ar Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumiem Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa”. Inspektora kompetence, apmācība un atestācija noteikta šo noteikumu 3. pielikumā.

Ceļu satiksmē jāizmanto tāds transportlīdzeklis, kura tehniskais stāvoklis un aprīkojums atbilst šo noteikumu 1. pielikumā minētajām prasībām, kā arī normatīvajos aktos par mehānisko transportlīdzekļu, to piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu un transportlīdzekļu pārbūvi noteiktajām prasībām.

Atbilstoši minēto noteikumu 20. punktam transportlīdzekļa vadītājs transportlīdzekli kopā ar tā reģistrācijas apliecību nodod inspektoram tehniskajai kontrolei. Piekabi (puspiekabi) nodod inspektoram tehniskajai kontrolei sakabē ar velkošo mehānisko transportlīdzekli. Ja tiek veikta motocikla, tricikla, kvadricikla vai piekabes (puspiekabes) tehniskā kontrole, tad inspektoram nodod arī motocikla, tricikla, kvadricikla vai piekabes (puspiekabes) tehniskās apskates uzlīmi.

Noteikumu 24. punktā noteikts, ka turpmāko transportlīdzekļa tehnisko kontroli inspektors veic, izmantojot tehniskās apskates stacijā esošās pārbaudes ierīces, instrumentus un diagnostikas iekārtas. Ja tas nav iespējams transportlīdzekļa konstrukcijas īpatnību dēļ vai ja inspektoram, veicot transportlīdzekļa tehnisko kontroli, rodas pamatotas šaubas par transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību šo noteikumu prasībām un to nevar pārbaudīt ar esošajām pārbaudes ierīcēm, instrumentiem vai diagnostikas iekārtām, tad inspektoram ir tiesības veikt kontroles braucienu, piedaloties ceļu satiksmē. Konstatētos trūkumus vai bojājumus inspektors atzīmē tehniskās apskates protokolā.

Noteikumu 28. punkts noteic, ka, izsniedzot tehniskās apskates protokolu uzrādītājam, inspektors pamato savu lēmumu, sniedz skaidrojumu par tiem trūkumiem un bojājumiem, kuriem pievēršama uzmanība turpmākajā transportlīdzekļa ekspluatācijas gaitā, par tiem trūkumiem un bojājumiem, kurus nepieciešams novērst, kā arī par tiem bojājumiem, kuru dēļ transportlīdzekļa ekspluatācija ir aizliegta.

Tādējādi transportlīdzekļa vadītāja atrašanās tehniskās apskates kontroles punktā nav paredzēta, kas ir pamatots arī ar šī paša vadītāja drošību. Kontroles zonā var atrasties tikai tam speciāli apmācīts personāls. Transportlīdzekļa vadīšanas tehniskās apskates laikā un arī ārpus tehniskās apskates kontroles zonas ir paredzēta iepriekšminētajos noteikumos, par ko ir sniegts skaidrojums. Transportlīdzeklis ir paaugstināts bīstamības objekts, un piedalīšanās ceļu satiksmē ir pieļaujama tikai ar satiksmei drošu (atbilstošu) transportlīdzekli. Vadītāja emocionālais stāvoklis transportlīdzekļa tehniskās kontroles laikā neprevalē pār sabiedrības drošību ceļu satiksmē, līdz ar to šāds apsvērums pēc būtības nav vērtējams vispār. Tehniskās kontroles inspektoram ir pienākums izskaidrot transportlīdzekļa tehniskās atbilstības vērtējumu un sniegt jums informāciju par konstatētajiem trūkumiem, taču inspektoram nav pienākuma jums vizuāli nodemonstrēt šos defektus.

Jums, bez šaubām, ir tiesības neļaut tehniskās kontroles inspektoram sēsties pie stūres, taču šādā gadījumā inspektors atteiksies veikt transportlīdzekļa tehnisko kontroli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas