E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22197
Lasīšanai: 2 minūtes

Būvniecības procesu reglamentē Būvniecības likums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Елена

В декабре 2020 года был установлен факт нового подключения землевладельца (физического лица) к муниципальной дороге. Работы выполнялись в апреле 2019 года. В ходе работ моему имуществу был причинен значительный ущерб. Строительство дороги не законное, так как отсутствует проект, согласования, письменное разрешение владельца муниципальной дороги и страховка возможного ущерба третьим лицам. ВОПРОС: Могу ли я сейчас обратиться в полицию с заявлением по данному поводу?

2020. gada decembrī zemes īpašnieks (fiziska persona) izveidoja jaunu piekļuvi municipālajam ceļam. Darbi beidzās 2019. gada aprīlī. Darbu laikā manam īpašumam tika nodarīti zaudējumi. Ceļa būvniecība nebija likumīga, jo nebija projekta, saskaņojuma, rakstiskas atļaujas no ceļa īpašnieka un apdrošināšanas, kas segtu iespējamos zaudējumus trešajām personām. Vai es tagad varu vērsties policijā ar iesniegumu?

A
atbild:
19. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Ceļu būvniecības procesu reglamentē vairāki normatīvie akti. Ja konkrētā ceļa īpašnieks, kā jūs norādāt, ir pašvaldība, jautājums vispirms jārisina vietējā pašvaldībā (būvvaldē) un jāvēršas ar attiecīgu iesniegumu, norādot iespējamās nelikumīgās rīcības, kas neatbilst normatīvajiem aktiem, kā arī jūsu tiesību aizskārumu un radītos zaudējumus. Pašvaldībai, ņemot vērā savu kompetenci, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā (30 dienu laikā) ir jāatbild uz jūsu iesniegumu.

Šobrīd administratīvā atbildība par nelikumīgu būvniecību ir noteikta Būvniecības likumā, proti, 27. pants paredz administratīvo atbildību par būvniecības pakalpojumu sniegšanu bez atbilstošas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas, savukārt 31. pants paredz administratīvo atbildību par tehnisko noteikumu, atļauju, saskaņojumu (tai skaitā atzinumu) vai atteikumu neizdošanu normatīvajos aktos noteiktajos termiņos vai noteiktajā veidā.

Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 27., 31. panta pārkāpumu veic būvvalde, Būvniecības valsts kontroles birojs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas