E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31129
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Kas ietekmē pensiju

J
jautā:
05. decembrī, 2023
Sieviete

Labdien! Esmu dzimusi 1962. gada aprīlī. Darba stāžs ir vairāk nekā 40 gadu. Man ir vairāki jautājumi. Kad varēšu doties pensijā? Vai tikai 2027. gadā? Vai priekšlaicīgi pensionēties varēšu 2025. gadā? Kādu periodu ņem vērā, aprēķinot pensiju, – izdevīgāko periodu triju gadu garumā? Ja šobrīd pēc pārtraukuma esmu atsākusi strādāt un saņemu algu, kas ir lielākā visā mana darba periodā, un tā turpināšu vēl kādus 2–3 gadus, vai tas būtiski ietekmēs manu pensiju nākotnē? Paldies!

A
atbild:
06. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2025. gada likumā “Par valsts pensijām” noteiktais pensijas vecums būs 65 gadi, tātad pensijā varēsiet doties 2027. gada aprīlī. Priekšlaicīgo pensiju būs tiesības pieprasīt divus gadus ātrāk, proti, 63 gadu vecumā, kas būs 2025. gada aprīlī.

Vecuma pensijas aprēķinam ņem vērā visu darba mūžā aprēķināto un uzkrāto pensijas kapitālu. Nav iespējams izvēlēties tikai atsevišķu periodu (piemēram, trīs gadus), lai no tajos veiktajām apdrošināšanas iemaksām aprēķinātu valsts pensiju.

Ja apdrošināšanas stāžs ir arī pirms 1996. gada, pensijas mēneša apmēru aprēķina pēc formulas: P= (Ks + K) / G: 12.

Tas nozīmē, ka par periodu līdz 1996. gadam aprēķina pensijas sākuma kapitālu (Ks) pēc formulas:
Ks = Vi x As x 0,2 x 12.

Ks – sākuma kapitāls;
As – apdrošināšanas stāža pilno gadu skaits par periodu līdz 1995. gadam (ieskaitot);
Vi – apdrošinātās personas 48 mēnešu vidējā apdrošināšanas iemaksu alga (aktualizēta) par laika periodu no 1996. gada līdz 1999. gadam (ieskaitot). Ja šajā periodā apdrošināšanas iemaksas ir veiktas mazāk par 48 mēnešiem, vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek noteikta, dalot apdrošināšanas iemaksu algu summu ar 48.

No 1996. gada 1. janvāra pensijas kapitālu veido katram personificētajā kontā reģistrētās sociālās iemaksas.

Ja apdrošināšanas stāžs sākas pēc 1996. gada 1. janvāra, vecuma pensijas mēneša apmēru aprēķina pēc formulas: P = K/G : 12.

P – mēneša pensija;
K – apdrošinātās personas pensijas kapitāls, kas reģistrēts personas kontā un aktualizēts Ministru kabineta 2007. gada 27. marta noteikumos Nr. 205 “Apdrošināšanas iemaksu algas indeksa aprēķināšanas un vecuma pensijas kapitāla aktualizācijas kārtība” noteiktajā kārtībā, ņemot vērā ikgadējos apdrošināšanas iemaksu algas indeksus.

Pensijai uzkrājums veidojas ilgstošā periodā. Ja pirms pensijas pāris gadu būs liela alga, no kuras tiek veiktas obligātās iemaksas arī pensijai, protams, tās vairāk nekā no mazas algas veiktās iemaksas palielinās pensijas kapitāla summu, no kuras rēķinās ikmēneša pensiju. Cik lielā apmērā tas ietekmēs pensiju, jāveic individuāli aprēķini.

Darba ņēmējam pensijas kapitālam tiek novirzīti 20% no bruto algas (jeb iemaksu algas). Ja darba ņēmējs ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks, tad 14% tiek novirzīti pensiju 1. līmenim, 6% – 2. līmenim.

Informāciju par uzkrāto pensijas kapitālu varat iegūt, vēršoties jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centrā vai izmantojot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumus:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas