E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31115
Lasīšanai: 2 minūtes

Lemjot par sociālās palīdzības sniegšanu, tiek vērtēti personas ienākumi

J
jautā:
03. decembrī, 2023
Alekss

Labdien! Ar tiesas lēmumu šobrīd jāsedz kaitējuma kompensācija, līdz ar to no 600 eiro (neto) algas “uz rokas” paliek 250 eiro. Vai šādā gadījumā persona ir tiesīga saņemt kādu pabalstu vai maznodrošinātā statusu?

A
atbild:
07. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mājsaimniecībai trūcīgas vai maznodrošinātas statusu piešķir tad, ja ienākumi nesasniedz šim statusam noteikto apmēru jeb slieksni. Lemjot par sociālās palīdzības piešķiršanu, tiek vērtēti personas ienākumi – ne tikai alga, bet arī citi. Tie ir uzskaitīti Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Gan noteikumos, gan Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. pantā ir noteikts, kādus līdzekļus neuzskata par ienākumiem.

Pašvaldība var piešķirt likumā noteiktos pamatpabalstus: garantētā minimālā ienākuma pabalstu (cilvēkiem ar ļoti maziem ienākumiem), mājokļa pabalstu, kā arī papildu sociālās palīdzības pabalstus: atsevišķu izdevumu apmaksai, kas ir materiāls atbalsts personām sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai; krīzes situācijā, kas ir operatīvi sniegts materiāls atbalsts ārēju notikumu radītu seku novēršanai vai mazināšanai. Pašvaldības maksā arī brīvprātīgas iniciatīvas pabalstus – veselības aprūpei, daudzbērnu ģimenēm u. c.

Pabalsti tiek maksāti no nodokļu maksātāju naudas. Sociālā palīdzība nav paredzēta privāto saistību segšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas