E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31104
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai pārvaldnieks var paaugstināt apsaimniekošanas maksu

J
jautā:
02. decembrī, 2023
guntis

Sveiki! Vai mājas pārvaldnieks drīkst bez privatizēto dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanas paaugstināt apsaimniekošanas maksu (no 2023. gada 1. janvāra)? Vai var pēc saviem ieskatiem rēķinos par atsevišķu samaksu parādīties šādi pakalpojumi: koku un krūmu zāģēšana; lapu savākšana un izvešana; zāles pļaušana un izvešana; sniega un ledus izvešana; alpīnistu darbs; dezinfekcija koplietošanas telpās; bērnu laukumu uzturēšana? Tāpat kapitālie celtniecības un santehnikas darbi: stāvvadu nomaiņa/ūdens/kanalizācijas stāvvads; apkures sistēmas remonts (augustā). Līdzekļu uzkrājums plānotajiem remontdarbiem ir 17 000 eiro gadā, taču tiek prasīta atsevišķa samaksa. Vienīgā reize, kad tika veikta iedzīvotāju aptauja, bija strīds starp diviem apsaimniekotājiem, pārņemot māju, saistībā ar kvartāla samaksu par zemi īpašniekiem. Samaksājām gan vienam, gan otram, un aptauja beidzās ar “nesmukumu”. Kādus soda procentus par nesamaksātu rēķinu var piemērot apsaimniekotājs? Ne apsaimniekotājs, ne apsaimniekošanas pārvalde uz e-pastiem neatbild.

A
atbild:
05. decembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Daudzdzīvokļu mājas pēc to pārvaldīšanas veida var iedalīt divās grupās. Pirmās ir ēkas, kurās dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un nav noslēgts pārvaldīšanas līgums. Šajā gadījumā valsts dzīvojamās mājas valdītājs vai pašvaldība veic visas Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likumā ietvertās obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības. Kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 1013.

Dzīvojamo māju, kuru pārvaldīšanas tiesības dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši, pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Šajos noteikumos ietvertā tiesiskā regulējuma būtiskākā atšķirība no Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pantā iekļautās dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas procedūras ir tā, ka valdījumā nepārņemtā dzīvojamā mājā pārvaldīšanas izdevumi var tikt noteikti bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 408.

Otra grupa ir daudzdzīvokļu ēkas, kurās dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, ir noslēgts pārvaldīšanas līgums un kurās mājas saimnieki paši lemj par saņemto pakalpojumu norēķinu kārtību, vadoties pēc MK noteikumiem Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

Saskaņā ar Civillikuma 1716. panta trešo daļu “līgumsods par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstā laikā (termiņā) var tikt noteikts pieaugošs, taču kopumā ne vairāk par 10 procentiem no pamatparāda vai galvenās saistības apmēra”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas