E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31093
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Policijas darbinieka pienākums pieņemt iesniegumu un tiesības pārbaudīt identitāti

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Maksims

Sveicināti!
Ja es gribu rakstīt iesniegumu par kādu cilvēku saistībā ar manu tiesību pārkāpšanu, vai es varu izsaukt policiju, lai tā konstatētu personas datus iesnieguma sastādīšanai?
Vai es varu pieprasīt policijai konstatēt personas vārdu, uzvārdu iesnieguma sastādīšanai arī tajā gadījumā, ja policijas darbinieki uzskata, ka manas tiesības nebija pārkāptas?
Vai policijas darbiniekam uz vietas jāpieņem mans iesniegums? Vai policijas darbinieks var man likt patstāvīgi iesniegt iesniegumu Valsts policijai?

A
atbild:
11. decembrī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši likuma “Par policiju” 10. panta pirmās daļas 2. punktam policijas darbinieka pamatpienākumos ietilpst reģistrēt iesniegumus un reaģēt uz sniegto informāciju. Tādējādi policijas darbiniekam ir pienākums pieņemt iesniegumu, tomēr jāsaprot, ka policijas darbinieku, kuri ieradušies notikuma vietā, darbs ir saistīts ar nepieciešamību ātri un adekvāti reaģēt uz iespējamo personas dzīvības vai veselības apdraudējumu vai citiem reāli pastāvošajiem pārkāpumiem, objektīvi noskaidrot lietas apstākļus, savākt un procesuāli nostiprināt pierādījumus, tādēļ policijas funkciju īstenošana nevar tikt pārmērīgi ierobežota ar formālu prasību izpildi, ja attiecīgajai darbībai (iesnieguma iesniegšanai) nav nepieciešama tūlītēja reaģēšana un ja to ir iespējams izdarīt citādā veidā – policijas iecirknī vai elektroniski.

Minētā likuma 12. panta pirmās daļas 2. punkts noteic policijas darbinieka tiesības identificēt personas, tai skaitā pārbaudīt personām, kuras tiek turētas aizdomās par likumpārkāpumu izdarīšanu, personu apliecinošos dokumentus, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami to tiesību normu ievērošanas pārbaudei, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai. Tomēr vēršama uzmanība, ka tās ir policijas darbinieka tiesības, nevis pienākums, turklāt tās izmantojamas atbilstoši nepieciešamībai. Personai nav tiesību pieprasīt policijas darbiniekam veikt citas personas identitātes pārbaudi, bet tai ir tiesības sniegt ziņas par iespējamu pārkāpumu. Attiecīgi policijas darbinieka kompetencē ir izvērtēt, vai attiecīgās personas identitātes pārbaude sniegto ziņu par iespējamo pārkāpumu sakarā ir objektīvi nepieciešama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas