E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31082
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā jūrnieks aizpilda ienākumu deklarāciju

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Aleksandrs

Labdien!
Esmu nodarbināts uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa. Noslēgts līgums ar Latvijas SIA, līdz ar to SIA par mani iesniedz paziņojumus par izmaksātajām summām un ietur nodokli.
Pildot ienākumu deklarāciju, ir pieejami arī dati pielikumā D2 (pa periodiem).
Vai pareizi daru, ka neaizpildu D2, jo D1 pielikumā ir dati no darba devēja?
Man deklarācijā tiek piemērots gandrīz maksimālais neapliekamais minimums (veidojas liela pārmaksa), jo paziņojumos ir tikai apliekamie ienākumi, kuri ir aprēķināti, balstoties uz periodiem (koeficients 2,5). Īstenībā tie krietni atšķiras no faktiskajiem ienākumiem.
Kā man pareizi ir jāaizpilda gada ienākumu deklarācija?

A
atbild:
01. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir guvuši ienākumus ārvalstīs, tai skaitā jūrniekiem, kuri nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa.

Deklarācijā norādāmā informācija ir secīgi izklāstīta Ministru kabineta noteikumos Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”.

Jūrnieki aizpilda deklarācijas sadaļu D21 – “Fiziskās personas (jūrnieka), kas ir nodarbināta (darba attiecībās) uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ārvalstīs gūtie ienākumi. Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kurā iesniedzama deklarācija, tās sagatavē automātiski ir iekļauti vairāki dati (apliekamais ienākums, aprēķinātais nodoklis u. c.).

Detalizēts izklāsts par deklarācijas aizpildīšanu ir pieejams VID informatīvajā materiālā “Nodokļi no jūrnieku, kuri nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, ienākumiem”.

Ja ir neskaidrības par savas deklarācijas aizpildīšanu, individuāli jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Savukārt, ja deklarācija ir iesniegta, VID pārbauda norādītās informācijas atbilstību un tikai pēc tam veic pārmaksātā nodokļa atmaksu. Ja VID, pārbaudot deklarāciju, rodas kādi jautājumi, tad tie tiek uzdoti deklarācijas iesniedzējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas