E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31055
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Naudas izcelsmes avotus varētu prasīt kredītiestāde

J
jautā:
22. novembrī, 2023
Laila

Labdien!
Pašlaik ar dzīvesbiedru dzīvojam Apvienotajā Karalistē (AK), taču ar laiku vēlamies atgriezties Latvijā, tāpēc esam nolēmuši iegādāties īpašumu, pirms pārcelties atpakaļ.
Ar gadiem katrs esam iekrājuši naudiņu un vēlamies īpašumu pirkt uz pusēm, kopējā īpašuma cena nebūs vairāk par 20 000 eiro. Nauda tiek uzkrāta AK bankas kontā un ik pa laikam pārsūtīta uz Latvijas kontiem.
Vai mums ir jāsagatavo naudas izcelsmes dokumenti? Ja ir, tad kādi dokumenti būs uzskatāmi par derīgiem un vai tos vajag pārtulkot uz latviešu valodu?
Mans dzīvesbiedrs ir pašnodarbinātais AK. Vai viņam ir nepieciešami vēl kādi citi dokumenti (pavadzīmes, čeki utt.)?

A
atbild:
29. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kredītiestāžu pienākums ir ievērot principu “zini savu klientu”, kas ietver arī pienākumu pārzināt un uzraudzīt savu klientu darījumu likumību. Ja banka pieprasa informāciju par to, kādā veidā ir iegūti naudas līdzekļi, tad klienta pienākums ir sniegt nepieciešamo informāciju. Tādējādi banka gūst pārliecību, ka klienta veiktie darījumi ir legāli un atbilstoši Latvijas normatīvo aktu prasībām, kas noteiktas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā.

Par konkrētām prasībām, kārtojot darījumu, uzzināsiet bankā, kuras pakalpojumus izmantosiet. Latvijā nav atļauts skaidrā naudā veikt nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus.

Latvijas grāmatvedības tiesību akti noteic, ka arī pašnodarbinātai personai ir jāuzglabā darījumus apliecinošie dokumenti (piemēram, čeki) ne mazāk par pieciem gadiem.

No 2018. gada Latvijā darbojas piecu reģionālo reemigrācijas koordinatoru tīkls (Kurzemē, Zemgalē, Vidzemē, Latgalē un Rīgā), ko izveidojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) reemigrācijas projekta “Reģionālais remigrācijas koordinators” ietvaros, norādīts Ārlietu ministrijas informācijā.

Ikvienam ir iespēja bez maksas saņemt reģionālā koordinatora konsultāciju par aktuālajiem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā.

Papildu informācijai skatīt tīmekļvietni: www.paps.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 257 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas