E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31054
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Komersantam par nodokļu piemērošanu jāuzzina VID

J
jautā:
22. novembrī, 2023
Uvis

Labdien! Lietotu automašīnu tirdzniecības uzņēmums iepērk automašīnas no ārzemēm (izsoles, privātpersonas utt.). Lai atvieglotu pircējam laiku un darbības, reģistrējam automašīnas Latvijā. Gribēju jautāt par uzņēmuma nodokli, ko katru reizi pie reģistrēšanas maksājam VID, kaut arī mašīna automātiski tiek noņemta no uzskaites un nodota tirdzniecībai. Kā ir iespējams atgūt samaksāto uzņēmuma nodokli, jo neloģiski, ka par katru reģistrēto tirdzniecības auto maksājam no 35 līdz 100 eiro, ņemot vērā CO2. Realitātē katru reizi tiek iekasēts nodoklis, kas mums nemaz nebūtu jāmaksā. Liels paldies par atbildi!

A
atbild:
28. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Komersantam, kas nodarbojas ar lietotu automobiļu tirgošanu, ir saistoši Ministru kabineta 2007. gada 18. decembra noteikumi Nr. 876 “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi”, kuros papildus citiem tirdzniecības nosacījumiem ir noteikti transportlīdzekļu tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti.

Tai skaitā 28.1 punktā noteikts, ka tirdzniecības teritorijā esošam transportlīdzeklim redzamā vietā (automobilim – aiz priekšējā vējstikla) jābūt arī informācijai par automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu uz vienu kilometru par tādu vieglo automobili, kas pirmo reizi reģistrēts pēc 2008. gada 31. decembra un ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju vai pēc savas konstrukcijas ir aprīkots ar iekšdedzes dzinēju un kā mehānisku dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātas elektroenerģijas vai dzinējspēka glabāšanas iekārtas (piemēram, akumulators, kondensators, spararats vai ģenerators).

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā noteiktas nodokļu likmes, arī gadījumi, kad nodokli atmaksā.

Ja jums komercdarbībā radušies jautājumi par nodokļu maksājumiem, tie jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas