E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31025
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darba devējs piedāvā darba līguma grozījumus. Ko darīt?

J
jautā:
18. novembrī, 2023
Eva

Sveiki! Man drīzumā jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Darba vieta ir tā pati, taču pienākumu apjoms ir vismaz divas reizes lielāks nekā iepriekš, atalgojums arī divas reizes paaugstināts, amata nosaukums ir cits. Izklausās labi, tomēr apzinos, ka ar šādu darba apjomu netikšu galā, tāpēc jāraksta atlūgums. Vai ir iespējams saņemt kompensāciju no pašvaldības, jo šī nav mana darba vieta, no kuras aizgāju dekrētā?

A
atbild:
22. novembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa noteic, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Ja jūsu prombūtnes laikā darba devējs ir veicis organizatoriskas izmaiņas, tad, atgriežoties darbā, jums ir jāpiedāvā darba līguma grozījumi atbilstoši Darba likuma 97. pantā (darba līguma grozīšana, darbiniekam un darba devējam vienojoties) vai 98. pantā (darba līguma uzteikums saistībā ar tajā piedāvātajiem grozījumiem) noteiktajai kārtībai.

Proti, jums sākotnēji ir jāiepazīstas ar piedāvāto darba līguma grozījumu saturu un pašai uzteikums nav jāraksta.

Ja pēc iepazīšanās ar darba līguma grozījumiem tomēr uzskatāt, ka tie nav jums pieņemami, būtu ieteicams izvērtēt iespēju vienoties ar darba devēju par citiem nodarbinātības noteikumiem, piemēram, nodarbinātību uz nepilnu darba laiku, citu darba pienākumu apjomu u. tml.

Ja darba līguma grozījumi ietver atsauci uz Darba likuma 98. pantu, tad var pieņemt, ka darba devēja uzteikuma pamatojumā būs atsauce uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (tiek samazināts darbinieku skaits). Tas nozīmē, ka darba devējam jums ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts, ņemot vērā uzņēmumā nostrādāto laiku, ko paredz 112. pants:

“Atlaišanas pabalstu izmaksā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.”
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas