E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30940
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Jāmaksā par mājai funkcionāli nepieciešamās zemes lietošanu

J
jautā:
09. novembrī, 2023
SELKO

Vai var būt tā, ka daudzdzīvokļu mājai ir piesaistīts funkcionāli nepieciešamais zemesgabals, uz kura pati māja nemaz neatrodas? Vai mums ir jāmaksā nomas maksa par šo zemes vienību, uz kuras pat neatrodas mūsu māja? Zemes īpašnieks grib uzspiest mums maksāt nomu par visu zemes vienību.

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mājai piekrītoša ir ne tikai zeme, uz kuras atrodas ēka, bet atbilstoši dzīvojamo māju privatizāciju regulējošajiem normatīvajiem aktiem arī dzīvojamajai mājai noteiktais funkcionāli nepieciešamais zemesgabals.

Par dzīvojamajai mājai piesaistīto funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu un tā iespējamo pārskatīšanu jāuzzina savā pašvaldībā.

Likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” ir regulētas zemes likumiskās lietošanas tiesības. Ja būve atrodas uz citam piederošas zemes, tad par funkcionāli piesaistīto zemes lietošanu piespiedu dalītā īpašuma situācijās ik gadu jāmaksā 4% no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības.

Ja zemes īpašnieks pieprasa maksāt par viņa īpašumā esošo zemi, tad viņam ir jābūt dokumentāliem pierādījumiem, ka viņa zemesgabals ir funkcionāli nepieciešams dzīvojamajai mājai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas