E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31228
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā apmaksā darbu svētku dienā

J
jautā:
13. decembrī, 2023
Ilze

Labdien!
Vai gadījumā, ja darbinieks tiek nodarbināts svētku dienā, piemēram, 31.12. tiek strādātas astoņas stundas, situācijā, ja puses vienojas par atpūtas laika piešķiršanu, viņam ir jāpiešķir dubultā atpūtas diena 16 stundu apjomā?

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbs svētku dienā nav uzskatāms par ikdienas darbu darba samaksas kontekstā. Arī darbiniekiem, kuri strādā tā sauktajā maiņu režīmā vai pēc iepriekš sastādīta grafika, darba devējam par darbu svētku dienā ir jāatlīdzina pēc citiem noteikumiem, ievērojot Darba likuma nosacījumus.

Nodarbinātību svētku dienās regulē Darba likuma 144. panta otrā daļa, kas nosaka: “Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, tad ir atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.”

Atlīdzības apmērs naudā par darbu svētku dienā ir noteikts Darba likuma 68. pantā un ir analogs virsstundu darba apmaksai, proti, piemaksa 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Vienlaikus likums darba devējam dod tiesības nostrādāto svētku dienu apmaksāt arī ar kompensējošu atpūtu citā darba dienā. Tas nozīmē, ka darba devējs apmaksā darbu svētku dienā pēc nolīgtās darba samaksas un piemaksas vietā darbiniekam piešķir vienu apmaksātu brīvdienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas