E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30902
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Ja pārvaldnieks nenorēķinās par komunālajiem pakalpojumiem

J
jautā:
06. novembrī, 2023
AneteM

Konstatējām, ka mūsu daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks nenorēķinās ar pakalpojumu sniedzējiem: par apkuri, ūdeni, atkritumu apsaimniekošanu, kopējo elektrību. Lai gan mājas iedzīvotāji rēķinus ir apmaksājuši (tas ir pārbaudīts), tomēr pastāv mistiski parādi par pakalpojumiem. Ņemot vērā, ka pārvaldnieks situāciju nelabo un jau ir skaidrs, ka maksājumi nav veikti apzināti, kādas ir dzīvokļu īpašnieku iespējas mazināt iespējamos finanšu zaudējumus? Piemēram, vai var “iesaldēt” ikmēneša maksājumus pārvaldniekam, jo, pamatojoties uz iepriekšējo pieredzi, ir saprotams, ka nauda pie pakalpojumu sniedzējiem nenonāks?

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ja apsaimniekotājs nepilda iedzīvotāju noteiktos uzdevumus, neefektīvi tērē līdzekļus vai nolaidīgi izturas pret darba pienākumiem, tad dzīvokļu īpašnieku kopība jebkurā brīdī ir tiesīga mainīt pārvaldnieku atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajai kārtībai.

Tiesiskās attiecības starp pārvaldnieku (apsaimniekotāju) un dzīvokļu īpašniekiem regulē Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums.

Ja pārvaldnieks nenorēķinās par komunālajiem pakalpojumiem, lai gan dzīvokļu īpašnieki ir veikuši maksājumus, tad ar iesniegumu ir jāvēršas policijā.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.³ pants noteic, ka par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu (kad šādus maksājumus veic ar mājas pārvaldītāja starpniecību).

Tātad dzīvokļu īpašnieku kopība var pieņemt lēmumu noslēgt līgumu ar tiešo pakalpojumu sniedzēju un veikt norēķinus patstāvīgi, t. i., bez mājas pārvaldnieka starpniecības. Šādos apstākļos katra dzīvokļa īpašniekam, kurš saņem attiecīgos pakalpojumus, ir pienākums par tiem norēķināties tieši ar pakalpojumu sniedzēju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas