E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34277
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbnespējas laikā darbiniekam nav jāpilda darba devēja prasība ierasties darbā

J
jautā:
18. oktobrī, 2024
Aldis

Man pašlaik ir slimības lapa, un ģimenes ārsts liek ārstēties mājas režīmā. Tajā pašā laikā darba devējs norāda, ka man obligāti jāierodas darbā, neraugoties uz to, ka ir atvērta slimības lapa. Kā rīkoties šādā situācijā? 

A
atbild:
23. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji pacienta tiesības un pienākumi ir regulēti Pacienta tiesību likumā. Likuma 15. panta trešā daļa noteic, ka pacientam ir saistoši ārstniecības iestādes iekšējās kārtības noteikumi un ārstniecības personas norādījumi 

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 409 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”23. punkts noteic, ka tad, ja ārstniecības persona, kura izsniegusi darbnespējas lapu, konstatē, ka persona, kurai izsniegta darbnespējas lapa, ir pārkāpusi noteikto ārstēšanās režīmu, viņa izvērtē nepieciešamību noslēgt attiecīgo darbnespējas lapu un veselības informācijas sistēmas attiecīgajā ailē izdara atzīmi par noteiktā režīma pārkāpšanu, un norāda datumu, kad noticis pārkāpums.  

Tādējādi konkrētajā situācijā jums ir saistošs statuss “pacients“ un pienākums ievērot ārstniecības personas izteiktos norādījumus.  

Darba devēja prasība darbiniekam pārejošas darbnespējas laikā ierasties darbā ir prettiesiska. Darbinieks pārejošas darbnespējas laikā nav tiesīgs veikt darbu, un viņam nav pienākuma šajā laikā izpildīt darba devēja norādījumus.  

Varat informēt darba devēju, ka jums nav tiesību ierasties darbā, jo darbnespējas laikā ir jāievēro ārsta norādījumi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas