E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30865
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba devējs nav tiesīgs radīt darbiniekam nelabvēlīgas sekas

J
jautā:
03. novembrī, 2023
Helena

Labdien! Kā rīkoties šādā situācijā? Strādāju veikalā, tirdzniecības centrā. Ar darba devēju ir noslēgts līgums pusslodzei (līgumā rakstīts 20 stundas nedēļā), darba grafiks nākamajam mēnesim tiek paziņots esošā mēneša beigās, un darbinieki to paraksta. Tā kā tirdzniecības centrs strādā septiņas dienas nedēļā no plkst. 10.00 līdz 21.00, dažas dienas pirms grafika sastādīšanas darbinieki iesniedz vēlamās brīvdienas un maiņas, kas parasti tiek apstiprinātas bez iebildumiem. Tomēr katru mēnesi vadītājs prasa nostrādāt papildu laiku jau noteiktajām stundām dažādu iemeslu dēļ, bet pēdējā laikā tas notiek, pat neaprunājoties ar darbiniekiem, vienkārši sūta jaunu grafiku ar izmaiņām (piemēram, nākamajai nedēļai), atsaucoties uz to, ka kvartāla beigās darba laiku tāpat izlīdzinās atbilstoši slodzei. Atsakoties strādāt pēkšņās, nesaskaņotās stundas, vadītājs pieprasa skaidrojumus (piemēram, kāpēc sākotnējā grafikā paredzētajā brīvdienā nevar atnākt uz darbu), izvirza subjektīvas apsūdzības un biedē, ka nepanāks kompromisu, kad darbiniekam tas būs vajadzīgs (tai skaitā vēlamo brīvdienu izvēlē).

A
atbild:
10. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba līgumā darba devējs un darbinieks var vienoties par nepilna darba laika noteikšanu, kas ir īsāks par normālo dienas vai nedēļas darba laiku. Tomēr ievērojams, ka saskaņā ar Darba likuma 134. panta septīto daļu, ja darbiniekam noteikts nepilns darba laiks, viņa nodarbināšana virs nolīgtā nepilnā darba laika ir pieļaujama, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka rakstveida vienošanos. Šādā situācijā, kad jūsu darba laiks tiek noteikts darba grafikā un darba devējs ar darba grafiku jums darba laiku ir saplānojis tā, ka tas pārsniedz darba līgumā nolīgtā nepilnā darba laika apmēru, un jūs nepiekrītat veikt darbu virs nolīgtā darba laika, jums ir tiesības iebilst pret darba devēja sastādīto darba grafiku, kas ietver darba laiku virs darba līgumā nolīgtā nepilnā darba laika.

Darba likumā nav tieši noteikta darba grafika grozīšanas kārtība. VDI ieskatā, darba devējam rakstveidā būtu jāsagatavo to darbinieku, kuriem nepieciešams veikt darba laika izmaiņas, darba grafika grozījumi. Ar grozījumiem jāiepazīstina tie darbinieki, uz kuriem grozījumi attiecas. Grozījumus pievieno sākotnējam darba grafikam.

Papildus vēršam uzmanību, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā Darba likuma 140. panta septītajā daļā strikti noteikts, ka darba devējs nav tiesīgs grozīt darbiniekam noteikto darba grafiku darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Ja jūs nepiekrītat darba līguma grozījumiem, iebildumi par nepiekrišanu darba grafikā norādītajam, it sevišķi, ja grafikā ir iekļauts darbs virs nolīgtā darba laika, jums jāizsaka nepārprotami, ieteicams rakstveidā, pretējā gadījumā darba devējs par vienošanos darbinieka nodarbināšanai virs nolīgtā nepilnā darba laika var uzskatīt arī piekrišanu darba grafikam, kurā ir norādīts, ka nepieciešams veikt darbu virs nolīgtā nepilnā darba laika.

Darba likuma 9. panta pirmajā daļā noteikts aizliegums sodīt darbinieku vai citādi tieši vai netieši radīt viņam nelabvēlīgas sekas tāpēc, ka darbinieks darba tiesisko attiecību ietvaros pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības. Proti, darba devējs nav tiesīgs radīt darbiniekam nelabvēlīgas sekas, ja darbinieks nav piekritis darba veikšanai virs nolīgtā nepilnā darba laika, piemēram, pieprasīt darbiniekam rakstīt paskaidrojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas