E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30773
Lasīšanai: 2 minūtes

Pedagogam jāzina un jālieto valsts valoda vismaz C1 līmenī

J
jautā:
20. oktobrī, 2023
Anna

Vai studentiem ir jākārto latviešu valodas eksāmens, lai strādātu skolā vai bērnudārzā?

A
atbild:
09. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 48. panta piektajā prim daļā noteikts, ka strādāt par pedagogu ir tiesības personai, kura prot un lieto valsts valodu normatīvajos aktos noteiktajā profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 157 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi” 1. pielikumā “Profesiju grupai (profesijai) nepieciešamais valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe” noteiktajam pedagogam nepieciešamas valsts valodas zināšanas augstākā līmeņa 1. pakāpē (C1).

Ja pirms studiju uzsākšanas jūs neesat ieguvusi izglītību skolā ar latviešu mācību valodu, kā arī neesat nokārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi C1 līmenī, tad jums, lai veiktu pedagoga darbu skolā vai pirmsskolas izglītības iestādē, ir jānokārto atbilstoša līmeņa valsts valodas prasmes pārbaudījums un jāiegūst sertifikāts. Studējošajiem nekādas atlaides nav paredzētas.

Minēto noteikumu 7.1. punktā noteikts, ka valsts valodas prasmes pārbaudi var nekārtot persona, kura formālās izglītības ietvaros ir ieguvusi atbilstošu pamatizglītību, vidējo izglītību vai augstāko izglītību latviešu valodā, ko apliecina attiecīgs dokuments. Pēc tam, kad iegūsiet augstāko izglītību akreditētā programmā latviešu valodā (programmas īstenošanas valodai jābūt tikai latviešu valodai), jūs būsiet atbrīvota no valsts valodas prasmes pārbaudes un valsts valodas prasmes sertifikāta uzrādīšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas