E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30772
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai mājsaimniecības sociālās situācijas vērtēšanā ienākums ir laulātā naudas pārskaitījums

J
jautā:
20. oktobrī, 2023
EWE

Labdien! Nonākot grūtā finansiālajā situācijā, vērsos pašvaldības sociālajā dienestā. Man piešķīra trūcīgas mājsaimniecības statusu, taču bez iespējas saņemt GMI, jo ienākumu slieksnis pārsniedz summu, lai saņemtu pabalstu. Izanalizējot un pārskatot visus ienākumus, secināju, ka tikai teorētiski mani ienākumi pārsniedz limitu, jo maniem ienākumiem tika pieskaitītas naudas summas, kuras vīrs (otra persona, kura iekļauta mājsaimniecībā) ir pārskaitījis uz manu kontu (tas pats konts, kas tika pievienots deklarācijai). Kad sociālajai darbiniecei centos paskaidrot, ka šī ir tā pati nauda, kura redzama vīra kontā, viņa man strupi atteica, ka vienalga, no kā ir ienākusi nauda kontā, jo pēc MK noteikumiem pilnīgi visi ienākumi manā vai vīra kontā summējas. Respektīvi, vai ir korekti summēt (dublēt) naudas summas, aprēķinot ģimenes ienākumus, kuras laulātie savstarpēji pārskaita viens otram? Piemēram, gadījumā, kad viens no laulātajiem veic maksājumus, viņa kontā pietrūkst pilnas summas un otrs veic pārskaitījumu uz sievas/vīra kontu, lai būtu pilna summa vienā bankas kontā.

A
atbild:
25. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja laulātais ieskaitījis līdzekļus no sava bankas konta, tad šo naudas plūsmu var redzēt sociālais darbinieks un pēc abu laulāto konta izrakstiem konstatēt, ka tie mājsaimniecībai nav papildu ienākumi, kas tiek ņemti vērā mājsaimniecības materiālās situācijas un ienākumu novērtēšanai. Veicot naudas maksājumus, ir korekti jānorāda maksājuma mērķis.

Savukārt par ienākumu uzskata atsevišķi dzīvojoša laulātā materiālo atbalstu naudas izteiksmē. Tas ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Ja situācijas izklāsts ir objektīvs, sociālā dienesta lēmumu par atteikto pabalstu varat apstrīdēt pašvaldības domē. Domes lēmumu persona var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Gadījumos, kad sociālais dienests konstatē, ka sociālās palīdzības pabalsts ir izmaksāts nepamatoti klienta vainas dēļ (klients sniedzis nepatiesu, nepilnīgu informāciju, nav ziņojis par izmaiņām savā sociālajā situācijā, kas ietekmē sociālās palīdzības pabalsta apmēru, u. c.), dienests pieņem lēmumu par pabalsta izmaksas pārtraukšanu un nepamatoti izmaksātās summas atgūšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas