E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30580
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai ar atpakaļejošu datumu var pieprasīt priekšlaicīgu pensiju

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Anna

Vai var pieprasīt priekšlaicīgu pensiju ar atpakaļejošu datumu? Pensija pilnā apmērā ir no 2024. g. decembra. Vai likums pieļauj strādāt līdz 2024. g. maijam un tad pieprasīt priekšlaicīgu pensiju, sākot ar 2023. g. decembri, lai aprēķins tiktu veikts pēc 2023. g. decembra datiem?

A
atbild:
04. oktobrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms vecuma pensijas piešķiršanai noteiktā vecuma sasniegšanas ir tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz pensiju, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms pensijas pieprasījuma un pensijas piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas.

Nosakot vecumu, no kura ir tiesības uz priekšlaicīgu vecuma pensiju, ņem vērā noteikto vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu attiecīgajā kalendāra gadā.

No 2023. gada 1. janvāra vecuma pensijas piešķiršanai noteiktais vecums ir 64 gadi un seši mēneši, no 2024. gada 1. janvāra – 64 gadi un deviņi mēneši –, līdz ar to 2023. gadā priekšlaicīgi var pensionēties, ja ir sasniegts 62 gadu un sešu mēnešu vecums.

Vecuma pensiju, kas piešķirta priekšlaicīgi, līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai izmaksā 50% apmērā. Ja persona, kurai vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai kļūst par obligāti sociāli apdrošināmu personu (darba ņēmēju, pašnodarbināto vai personu, kas piedalās algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos), tai uz šo laiku priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas izmaksu pārtrauc.

Pēc vecuma pensijas priekšlaicīgas piešķiršanas tiek ierobežota citu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu saņemšana, t. i., iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī tiek samazināta apdrošināšanas atlīdzība, ja tāda ir piešķirta. Līdz ar to pensijas priekšlaicīga pieprasīšana ir rūpīgi jāizvērtē.

Ja persona vēlas, ir sasniegts tiesību normās noteiktais pensionēšanās vecums un ja ir uzkrāts nepieciešamais apdrošināšanas stāžs, ir tiesības vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas