E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30549
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Tēva saskarsmes tiesības ar bērnu

J
jautā:
22. septembrī, 2023
Elīna

Labdien! Bērna tēvs nav piedalījies bērna audzināšanā, uzturlīdzekļus maksāja tikai apmēram pusgadu, iepriekš tos maksāja valsts. Pēc 10 gadiem bērna tēvs izdomāja, ka viņam vajag ar bērnu tikties. Vai viņam ir šādas tiesības? Bērns par viņu neko nezina un nav visus šos gadus redzējis.

A
atbild:
10. oktobrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 178. pants paredz –, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Atbilstoši Civillikuma 181. pantam bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības). Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, ceļot attiecīgu prasību tiesā, noteiks tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka konkrētu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku.

Tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesību var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā vietā, vai noteikt pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesību īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Ja bērns ir šķirts no ģimenes, saskarsmes tiesību var ierobežot bāriņtiesa.

Ņemot vērā iepriekš minēto, nezinot visus faktiskos un juridiskos apstākļus, situāciju var komentēt, tikai norādot vispārējos pamatus saskarsmes tiesību īstenošanas jautājumos.

Par saskarsmes tiesībām vairāk varat lasīt LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas