E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30510
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kur jāmaksā nodokļi, ja dzīvo citā ES valstī un strādā attālināti pie darba devēja Latvijā

J
jautā:
19. septembrī, 2023
Diāna

Labdien! Esmu Latvijas pilsone un strādāju kompānijā Latvijā (maksāju nodokļus Latvijā). No 2022. gada jūlija dzīvoju Portugālē, bet joprojām strādāju attālināti kompānijā Latvijā. Portugālē man ir rezidences sertifikāts ar vietējo dzīvesvietu (derīgs līdz 2027. gada augustam). Kurā valstī man vajag iesniegt nodokļu deklarāciju un kur maksāt nodokļus?

A
atbild:
06. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja persona veic darbu attālināti kādā no ES/EEZ valstīm (piemēram, Portugālē) Latvijas darba devēja labā vairāk nekā 183 dienas 12 mēnešu periodā, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir maksājams darbinieka dzīvesvietas valstī (Portugālē).

Ja darbinieks Eiropas Savienības dalībvalstī gūst tikai algota darba ienākumus, Latvijā var nesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Ja dzīvo Portugālē un strādā attālināti pie darba devēja Latvijā, tad uz personu attieksies Portugāles sociālās drošības tiesību akti un sociālās apdrošināšanas iemaksas no gūtajiem ienākumiem pie darba devēja Latvijā jāveic Portugālē saskaņā ar Portugāles tiesību aktos noteikto. Šajā gadījumā personai ir jāvēršas kompetentajā iestādē Portugālē un jālūdz izsniegt A1 sertifikātu, kas Portugālē apliecinās tiesību aktu piemērošanu.

Pamatojoties uz šo sertifikātu, darba devējam Latvijā ir pienākums veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas Portugālē. Darba devējs var vienoties ar darbinieku, ka tas pats pilda darba devēja pienākumus tā vārdā attiecībā uz sociālo iemaksu veikšanu. Tādā gadījumā darba devējs nosūta paziņojumu par šādu vienošanos tās valsts kompetentajai iestādei, kuras tiesību akti ir piemērojami (kas izdeva A1 sertifikātu).

Piemērojamos tiesību aktus, izvērtējot personas konkrētos darbības apstākļus, noteiks dzīvesvietas valsts kompetentā iestāde.

Valsts ieņēmumu dienests norāda: “Ja persona uzskata, ka viņai ar Portugāli ir izveidojušās ciešākas ekonomiskās un personiskās attiecības nekā ar Latviju, un ja personai nav deklarētās dzīvesvietas Latvijā, persona var sniegt Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu, kurā sniegta informācija par to, ar kuru datumu viņa ir uzskatāma par nerezidentu, un dokumentāri pamatot, kādēļ viņa ir uzskatāma par nerezidentu Latvijas nodokļu normatīvo aktu piemērošanā. Valsts ieņēmumu dienests izvērtēs iesniegumā norādītos faktus un tā rīcībā esošo informāciju un attiecīgi veiks vai neveiks atzīmi informācijas sistēmā par to, ka persona ir uzskatāma par nerezidentu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas