E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33967
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai citas ES valsts nodokļu rezidentam jāmaksā nodokļi Latvijā

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Sandra

Labdien! Es dzīvoju un strādāju Vācijā, esmu Latvijas pilsonis, bet Vācijas rezidents. Darbs Vācijā ir Vācijas iestādē/uzņēmumā, kas maksā par mani nodokļus. Plānoju papildus uzsākt nelielu darbu Latvijā. Latvijā darbs būs iestādē/uzņēmumā, kas arī par mani maksās gan darba devēja, gan darba ņēmēja nodokļus. Kā pamata darbavieta Latvijas līgumam ir noteikta mana dzīvesvieta Vācijā. Kādas formalitātes man jānokārto Vācijā un Latvijā? Kuri nodokļi no papildu nodarbinātības Latvijā ir jāmaksā Vācijā un kuri noteikti Latvijā? Piemēram, vai sociālais nodoklis man ir jāmaksā abās valstīs vai tikai Vācijā? Vai ienākuma nodoklis man jāmaksā tikai Latvijā? Vai arī es to varu maksāt Vācijā?

A
atbild:
23. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atkarībā no tā, par kuras valsts nodokļu rezidentu cilvēku uzskata, var mainīties ienākuma nodokļa piemērošana Latvijā.  

Latvijas nerezidentam iedzīvotāju ienākuma nodokli piemēro ienākumam, kas gūts Latvijā. 

Eiropas Savienībā sociālās drošības jomā piemērojamie tiesību akti tiek noteikti saskaņā ar Regulas Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu un Regulas Nr. 987/2009 normām. Sociālās apdrošināšanas iemaksas vienlaikus var veikt tikai vienā dalībvalstī. Pamatnosacījums: persona ir apdrošināta, un sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu jāveic tajā dalībvalstī, kurā tā faktiski veic darbu kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais. 

Ja dzīvojat un strādājat Vācijā pie Vācijas darba devēja un attālināti no Vācijas arī pie Latvijas darba devēja, jāvēršas Vācijas kompetentajā iestādē (Latvijā tā ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra) un jāpieprasa A1 sertifikāts.  

A1 sertifikāts (“Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”) ir dokuments, kas apliecina, kurā dalībvalstī ir veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas. 

Sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanai ir divi varianti: iemaksas Vācijā veic Latvijas darba devējs saskaņā ar Vācijas tiesību aktos noteikto, vai arī Latvijas darba devējs var vienoties ar darbinieku, ka darbinieks pats veiks iemaksas Vācijā. 

Nodokļu maksāšanas pienākumus varat noskaidrot savas pastāvīgās dzīvesvietas un nodarbinātības valsts nodokļu administrācijā. 

Informāciju par IIN piemērošanu Latvijā varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā, rakstot uz e-pasta adresi: vid@vid.gov.lv, sazinoties EDS (Elektroniskās deklarēšanas sistēmā), zvanot uz tālruņa numuru: 67120000. Ir pieejams atsevišķs tālruņa numurs ārzemēs dzīvojošajiem: +371 67122443. 

Informācija par sociālo apdrošināšanu pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļvietnē, sadaļā “Darbs Eiropas Savienībā”. Saziņa ar VSAA iespējama, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: +371 64507020. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas