E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30499
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Mantojumu sadala pēc mantinieku šķirām

J
jautā:
18. septembrī, 2023
Viesturs

Labdien! Vai miruša cilvēka mātes māsa un viņas dēli ir ceturtās šķiras mantinieki un vai kādam no viņiem ir primāras mantošanas tiesības? Vai arī visi ir vienlīdzīgi?

A
atbild:
27. septembrī, 2023

Civillikuma Mantojuma tiesību daļā ir paredzēti trīs mantošanas veidi: likumiskā, testamentārā un līgumiskā.

“Ja runājam par likumisko mantošanu, tad likums skaidri nosaka mantošanas kārtību. Mantošanas kārtība ir noteikta četrās mantinieku šķirās. Pirmajā šķirā manto pēc pakāpes tuvākie mantojuma atstājējam. Tie ir bērni, mazbērni. Otrajā šķirā manto vecāki, brāļi, māsas un šo (mirušo) brāļu un māsu bērni. Trešajā šķirā manto pusmāsas, pusbrāļi un viņu bērni. Savukārt ceturtajā šķirā – visi pārējie sānu līnijas radinieki, ņemot vērā pakāpi. Tas, kas atsevišķi šķirās neiekļaujas, ir laulātā manta. Tas skatāms atsevišķi –, ja mantojuma atstājējs ir bijis reģistrētā laulībā, tad laulātajam pienākas noteikta likumiskā daļa. Ja laulībā ir bērni, tad mantojuma atstājēja nāves gadījumā laulātais saņem bērnu daļu. Ja ir četri un vairāk bērni, tad jebkurā gadījumā laulātā daļa, plus viena ceturtā daļa. Mazāk par vienu ceturto daļu laulātais nekad nesaņems. Ja nav bērnu, mantojums tiek dalīts ar citiem otrās šķiras mantiniekiem (vecākiem, brāļiem, māsām), – šajā gadījumā laulātais saņem pusi no mantojuma. Ja radinieku nav, laulātais saņem visu mantojumu,” skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Civillikuma 206., 207., 208. un 210. pantā ir noteikts radniecības noteikšanas mehānisms: “Radniecības tuvumu noteic pēc līnijām un pakāpēm. Vienas personas izcelšanās no otras tieši ar dzimšanu rada pakāpi. Ar katru jaunu dzimšanu rodas jauna pakāpe. Vairāku nepārtraukti turpinošos pakāpju sakaru sauc par līniju. Līnijas ir taisnās un sāņu.

Radinieki taisnā līnijā ir tie, kuri cēlušies viens no otra ar dzimšanu un kurus sauc vai nu par augšupējiem, vai lejupējiem radiniekiem, raugoties pēc tā, vai skaita no bērniem uz vecākiem, vai otrādi. Saskaņā ar to līniju sadala augšupējā un lejupējā. Pie pirmās pieder tēvs, māte, vectēvs, vecmāmiņa, vectēva un vecmāmiņas vecāki utt., bet pie otrās – dēli, meitas, bērnu bērni, šo pēdējo bērni utt. Radinieki sāņu līnijā ir tie, kas cēlušies no vienas kopējas trešās personas – ciltstēva vai ciltsmātes. Tādi radinieki ir brāļi un māsas, viņu bērni, tēva un mātes brāļi un māsas ar viņu lejupējiem, vectēva un vecmāmuļas brāļi un māsas ar lejupējiem.”

Ieteicams ar jautājumu vērsties pie notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas