E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3042
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Autonomās apkures ierīkošana nav likumīga

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2013
Guntars

Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā ar kopēju siltumsistēmu. Mans kaimiņš savā dzīvoklī bez saskaņošanas ar mani ir atslēdzies no kopējās apkures un ierīkojis autonomo apkuri. Vai man jāvēršas tiesā vai pašvaldības būvinspekcijā, lai atceltu šo patvaļīgo būvniecību?

A
atbild:
30. oktobrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Autonomā apkure ir ierīkota nelikumīgi. Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo tiesisko regulējumu daudzdzīvokļu mājas atsevišķa dzīvokļa īpašuma atslēgšanai no centralizētas apkures sistēmas, tādējādi grozot kopīpašuma (mājas centralizētās siltuma komunikāciju sistēmas) daļas lietošanas kārtību dzīvokļu īpašnieku starpā, ir nepieciešama visu pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana.

Dzīvokļa īpašuma likuma 16.panta pirmā daļa noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Dzīvokļu īpašnieku kopība, noslēdzot attiecīgu līgumu, var pilnvarot citu personu izlemt kopības kompetencē esošu jautājumu, izņemot šā panta otrajā daļā minētos jautājumus. Savukārt minētā panta otrā daļa noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par: kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu) (1.punkts); kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā (2.punkts). Savukārt likuma 17.panta piektā daļa noteic, ka, lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16.panta otrās daļas 1. un 2.punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalso visi dzīvokļu īpašnieki.

Tātad bez visu dzīvokļu īpašnieku piekrišanas pašvaldības būvvalde nedrīkstēja šādu projektu saskaņot, un visticamāk tas arī nav noticis. Tādēļ vispirms Jums jāvēršas būvvaldē un jānoskaidro visi šīs būvniecības apstākļi. Ja atslēgšanās no centralizētās sistēmas notikusi nelikumīgi, būvvalde spers arī nākamos soļus, lai šo projektu apturētu.

Ja, piemēram, būvatļauja iegūta ar viltu, iespējams, viltojot dzīvokļu īpašnieku parakstus, tad varat vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas